Bănci și Asigurări

Cat de repede pot bancile sa ajusteze raportul credite/depozite prin franarea creditarii si stimularea economisirii

Cat de repede pot bancile sa ajusteze raportul credite/depozite prin franarea creditarii si stimularea economisirii
16.03.2009, 00:00 86

Anul 2008 a marcat un maxim al dependentei bancilor de finantarea externa volumul creditelor, ajungand sa depaseasca de peste doua ori valoarea depozitelor. Unii jucatori, precum Volksbank, operau mai ales ca vanzatori de credite fara a exercita si o functie solida de atragere de resurse specifica unei banci comerciale.

De la un varf al raportului credite/depozite de 134% in septembrie, piata bancara a inceput sa se ajusteze sub presiunea crizei internationale care a scumpit si diminuat liniile de credit de la bancile mama. In top 10 exista banci care au raportul credite/depozite foarte ridicat, de peste 200%, cum ar fi Alpha Bank (284%) sau Volksbank (circa 500%).
In cazul celei mai mari banci din Romania, BCR, raportul a urcat la 135%, de la 122% cat era in 2007. Si BRD-Soc Gen a avut un raport credite/depozite in ascensiune, de la 99%, in 2007, la 119%, in 2008. Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank considera ca nivelul raportului credite/depozite depinde de strategia fiecarei banci.
"In plus, chiar daca acest raport e mai ridicat ar putea fi un semn bun pentru economia romaneasca, ar insemna ca bancile-mama acorda finantari, reinoiesc creditele, iar noile imprumuturi ar trebui sa mearga cu preponderenta spre activitatile de productie", apreciaza Pal.
Bancile locale nu au insa cum sa continue sa crediteze agresiv in conditiile in care nu au putere sa atraga finantari semnificative din strainatate.
In contextul crizei internationale, bancile incearca sa ajusteze raportul credite/depozite spre 100%, bazandu-se mai mult pe depozitele de pe piata locala care se dovedesc limitate.
"Ajustarea spre raportul de 100% se va face prin franarea creditarii si stimularea economisirii. Asta se produce deja, competitia in sistemul bancar s-a mutat pe pasive, toate bancile incearca sa-si echilibreze raportul pentru a reduce din dependenta de finantarea din strainatate", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Raiffeisen are un raport de 75%, insa acesta este determinat de externalizarea unor portofolii de credite catre banca-mama.
"Chiar si fara externalizare, suntem mult sub media pietei, in jurul nivelului de 120%", spune Dumitru.
Creditul privat a inregistrat in ultimele patru luni chiar scaderi in termeni reali, deoarece bancile au devenit mult mai restrictive in acordarea de imprumuturi atat din cauza accesului mai dificil la finantari, cat si a incertitudinilor din economie. Desi exista o lupta serioasa intre banci pentru atragerea de depozite de la clienti, dobanzile oferite mergand pana la 15-16% pe an la lei si 6-7% pe an la valuta, resursele atrase consemneaza cresteri modeste.
Bancile care au cele mai ridicate niveluri ale raportului credite/depozite isi vor incetini cel mai mult creditarea?
"Greu de spus, depinde de sustinerea pe care o au acele banci de la banca-mama. La asemenea valori inseamna ca esti dependent totalmente de finantarea din strainatate, iar daca se poate sustine in continuare finantarea externa, atunci nu e nicio problema, doar ca nu e foarte sanatos din punctul de vedere al riscului. O strategie sanatoasa in acest moment inseamna franarea creditarii si stimularea economisirii", spune Dumitru.
Desi competitia este foarte dura pe partea de pasive, atragerea de depozite nu va duce la echivalarea raportului, fara a frana si creditarea. "N-ai de unde sa atragi atatea depozite."
El a aratat ca va fi greu sa se echilibreze raportul credite/depozite, din moment ce pe valuta, raportul mediu in sistem este de circa 200%.
"Ar fi bine daca s-ar mai echilibra lucrurile la valuta, unde media pe sistem este de circa 200%. La lei, vorbim de un raport de 85-90%, explica Dumitru.
"Pe partea de depozite, competitia este foarte stransa pe plan local. Este mai greu sa atragem depozite din strainatate, reflectate de datele BNR prin depozitele nerezidentilor, insa daca am reusi am imbunatati raportul la valuta. Este greu de asemenea sa atragi in conditiile actuale depozite de la persoanele juridice, din moment ce firmele au nevoie de lichiditate pentru a finanta proiectele deja incepute", spune Pal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO