Bănci și Asigurări

Costea, şeful Eximbank, trece în subordinea lui Ialomiţianu. Care sunt resorturile deciziei de a trece banca exportatorilor la Finanţe?

Autor: Razvan Voican

03.10.2011, 00:05 803

Ministerul Finanţelor, care deţine integral acţiunile CEC Bank, preia şi pachetul majoritar de 95,374% din acţiunile Eximbank de la AVAS, şi astfel va controla ambele bănci ră­mase în proprietatea statului. Cele cinci SIF-uri sunt acţionari nesemnificativi, doar SIF Oltenia având peste 3%.

Guvernul a decis acest transfer al controlului printr-o ordonanţă de urgenţă justificată prin "im­pe­ra­tivul creşterii veniturilor la bu­getul de stat" şi "necesitatea apli­că­rii măsurilor pentru moder­ni­za­rea infrastructurii". Guvernul sus­ţine şi că dacă banca nu ar trece la Fi­nanţe, ar fi afectat "grav" pro­gra­mul naţional investi­ţio­nal şi obiectivele privind crearea de locuri de muncă.

Pe de altă parte, scoaterea din AVAS a unuia dintre principalele active pe care le mai avea - nicidecum neperformant - are loc în contextul strategiei convenite cu FMI de lichidare a portofoliului acestei instituţii. Partea cu creşterea veniturilor ar urma să fie rezolvată prin preluarea la buget a dividendelor cuvenite statului din profiturile ră­mase nerepartizate pe 2008, 2009 şi 2010. În 2009, 2010 şi 2011 Eximbank a plătit deja dividende de aproape 100 mil. lei. Banca a făcut în 2010 un profit net de 75 mil. lei, iar în prima jumătate a acestui an a raportat un câştig de 45 mil. lei, în creştere cu aproape 80% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Totuşi, portofoliul de credite net de-abia depăşea jumătate de miliard de lei la sfârşitul anului trecut.

Rămâne de văzut cum va fi implicată banca în proiectele de infrastructură şi în programul naţional "investiţional" şi de ce această implicare nu a fost posibilă în perioada în care banca se afla sub controlul AVAS.

Ionuţ Costea (desen), care cumu­lea­ză funcţiile de preşedinte executiv şi pre­şedinte al consiliului de adminis­tra­ţie, conduce banca de stat de doi ani şi ju­mă­tate, de pe vremea când PSD intrase la guvernare ală­turi de PDL, iar Eximbank a fost "alocată" social-demo­cra­ţilor.

Preluarea controlului de către Finanţe ar putea reprezenta un test pentru men­ţi­nerea lui Costea, care a supravie­ţuit spectaculos schimbărilor intervenite pe scena politică de la numirea sa. Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finan­ţelor, este un exponent al forţei pe care au căpătat-o structurile din teritoriu ale PDL. El va avea acum în subordine ambele bănci din proprietatea statului. La CEC Ialomiţianu a reuşit să impună la începutul verii un nou prim-vicepre­şe­dinte executiv - Andrei Stamatian, fiul prefectului PDL de Cluj -, Radu Gheţea obţinând un nou mandat de preşedinte inclusiv cu susţinerea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO