Bănci și Asigurări

CSA a pregatit terenul pentru aparitia fondurilor de pensii ocupationale

11.08.2004, 00:00 14

Fondurile de pensii ocupationale au drum deschis, dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor  a anuntat ieri crearea unui departament in cadrul sau care urmeaza sa monitorizeze si reglementeze evolutia acestora.
Aceste fonduri reprezinta primul pas al reformei sistemului de pensii, fiind primele fonduri private de pensii din Romania din ultimii 50 de ani. Pentru primul an, sunt estimate contributii de la circa 400.000 de salariati, astfel incat in cativa ani fondurile administrate ar putea ajunge la cateva zeci de milioane de euro.Societatile de administrare ale acestor fonduri trebuie sa aiba un capital social de minim 2 milioane de euro. Fondurile vor aparea de la 1 ianuarie 2005, potrivit Legii fondurilor de pensii ocupationale aparuta luna trecuta, dar societatile de administrare vor putea incepe de pe acum, data fiind existenta acestui departament in cadrul CSA, procedurile de inregistrare.
Sistemul de pensii ocupationale, dupa cum dealtfel le indica si numele, sunt legate de activitatea contributorilor. Ele se bazeaza pe colaborarea dintre sindicate si patronate sau, acolo unde acestea nu exista, dintre reprezentantii salariatilor si cei ai angajatorilor, pentru infiintarea unor scheme de pensii comune. La aceste fonduri vor contribui prin plata primelor, in mod facultativ, angajatii si angajatorii. Fondurile vor fi administrate de societati specializate infiintate de banci sau de companii de asigurari, alese de salariati.  Conform reglementarilor, activitatea va fi supravegheata de CSA prin intermediul noului departament.
In asteptarea unor modificari asupra legislatiei in domeniul asigurarilor, Comisia se pregateste sa preia si activitatea de reglementare si supraveghere a fondurilor de pensii publice administrate privat. Spre deosebire de fondurile ocupationale, unde se acumuleaza contributii facultative, in afara contributiilor care se platesc la bugetul asigurarilor sociale de catre angajator si angajat, in fondurile de pensii publice administrate privat vor merge, in mod obligatoriu, o parte din contributiile sociale.
 "Credem ca experienta acumulata, de 12 ani in reglementarea si supravegherea asigurarilor, poate fi determinanta in supravegherea prudentiala a unor astfel de fonduri, pentru a nu avea loc <<nenorociri>> dupa cum au aratat unii analisti economici", a declarat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Avantajul pensiilor private il reprezinta faptul ca suma pe care detinatorul politei o va incasa la scadenta contractului, adica pensia, este direct influentata de nivelul primelor pe care el decide sa le achite companiei de asigurari, iar cel care contribuie isi va urmari evolutia contului de-a lungul anilor.
Sistemul pensiilor publice este fundamentat pe ratiuni sociale. El se bazeaza pe solidaritatea dintre generatii, si nu pe criterii de piata.
Prin incurajarea sistemului privat de pensii, statul incearca sa reduca pentru viitor presiunea pe bugetul public de asigurari sociale, in deficit cronic datorita micsorarii numarului de salariati si a cresterii numarului de pensionari. Acum, 4,3 milioane de salariati intretin 6,2 milioane de pensionari, fata de un raport de 8 milioane de salariati la 4 milioane de pensionari in 1990.
Pentru incurajarea contributiilor la fondurile de pensii ocupationale, Codul Fiscal prevede deductibilitatea cheltuielilor in limita a 200 de euro pe an la angajat si 200 de euro pe an la angajator. Deductibilitatea este de fapt unica diferenta intre fondurile de pensii ocupationale si produsele de asigurari de pensie privata deja vandute. In functia de director general al Departamentului Pensii Ocupationale a fost numit Constantin Micu, angajat al CSA inca de la infiintarea sa, in  2001. Anterior acestei date, Micu, 56 ani, a lucrat in Ministerul Finantelor, a detinut intr-o anumita perioada functia de secretar de stat si a fost pentru un interval relativ scurt de timp si consilierul pe probleme financiare al Ministrului Tineretului si Sportului.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO