Bănci și Asigurări

Depozitele populaţiei şi ale firmelor aveau la finele primului semestru o creştere de 7,5%, aproape dublă faţă de avansul creditelor. Însă ascensiunea s-a temperat

Instituţiile de credit s-au bazat până acum pentru finanţare în principal pe resursele atrase de la clienţii persoane fizice.

Instituţiile de credit s-au bazat până acum pentru finanţare în principal pe resursele atrase de la clienţii persoane fizice.

Autor: Claudia Medrega

27.07.2017, 00:00 90

Sumele plasate de populaţie la instituţiile de credit cumulează 168,7 mld. lei, adică aproape două treimi din totalul depozitelor bancare.

Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci în lei şi valută au ajuns în luna iunie la un sold de 278,9 mld. lei, în creştere cu 7,5% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă de anul trecut. Ritmul de creştere a soldului depozitelor este aproape dublu faţă de cel al creditelor, însă ascensiunea s-a mai temperat. Sumele economisite în lei înregistrau în iunie un salt de 8,5% faţă de luna iunie 2016, până la un sold total de 189,9 mld. lei. Evoluţia a fost susţinută în principal de majorarea depozitelor populaţiei cu 9,8%, până la 106,9 mld. lei. Depozitele în lei ale firmelor aveau după primele şase luni din acest an un avans de 6,9%, la 82,9 mld. lei. Depozitele în valută au continuat să crească, în timp ce creditele în valută sunt în declin. În luna iunie avansul anual al sumelor economisite în valută de populaţie şi companii a fost de 5,5% comparativ cu 2016, la echivalentul a circa 88,9 mld. lei. La economiile populaţiei în valută a fost raportat un plus de 8,2%, până la un sold de 61,7 mld. lei. În schimb, depozitele în valută ale companiilor după primele şase luni din 2017 au avut o evoluţie mai modestă, scăzând cu 0,1%, până la echivalentul a aproape 27,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO