Bănci și Asigurări

Dezimplicare a băncilor în economie. Misterul relaţiei dintre bănci şi economia României: deşi intermedierea financiară scade, PIB-ul creşte şi băncile fac cele mai mari profituri din Uniunea Europeană

Dezimplicare a băncilor în economie. Misterul relaţiei...

Autor: Mircea Nica

16.02.2023, 00:07 162

Dragoş Cabat, analist economic: Pentru că vedem că intermedierea financiară scade, creditarea scade şi ca active din PIB acestea sunt semne clare că economia ar trebui să scadă în perioada următoare Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen: Am avut mediul acesta inflaţionist foarte puternic anul trecut care a ţinut PIB-ul nominal destul de sus.

Intermedierea financiară, respectiv raportul soldului creditelor în Produsul Intern Brut (PIB), a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, de 25%, în ciuda unui profit record înregistrat de sistemul bancar în anul 2022. În acelaşi timp, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut la 50%, după ce în perioada 2020-2021 a dat semne de creştere.

În ultimii cinci ani, intermedierea financiară în România s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel, dând semne de creştere în perioada 2020-2021 şi ajungând la cel mai mare nivel, respectiv 27,3% în anul 2021. În linie cu intermedierea finan­ciară şi nivelul activelor în PIB a crescut la cel mai mare nivel în 2021 de 53,9%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO