Bănci și Asigurări

Dovada că firmele nu investesc: 40% din credite sunt pentru nevoi curente

Dovada că firmele nu investesc: 40% din credite sunt...

Autor: Andra Oprescu

09.10.2014, 00:04 220
Creditele pentru achiziţia de echipa­men­te şi pentru investiţii imobiliare ajun­geau la 79 miliarde de lei la finalul lunii au­gust şi reprezentau numai 40% din cre­ditelor acordate şi angajamentele asumate de bănci pe segmentul companiilor.

Cea mai mare parte a creditelor sunt acor­date pentru finanţarea nevoilor cu­ren­te sau a stocurilor. Creditele pentru capital de lucru reprezentau 75 mld. lei în august.

Companiile se tem încă să se arunce în proiecte de investiţii, iar apetitul lor de a se în­datora rămâne anemic. La nivel agregat, ex­punerea băncilor pe segmentul compani­ilor a crescut cu o singură cifră în ultimul an.

Analiştii spun că de vină sunt  înceti­nirea economiei, diferitele măsuri fiscale ne­în­curajatoare, dar şi problemelor ante­rioa­re pe care companiile le-au avut cu finanţările de la bănci. Restanţele la plata creditelor companiilor au urcat pe fondul crizei financiare, veniturile reducându-se puternic, în special în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Situaţia nu este prea diferită faţă de anul trecut, creditele acordate pentru investiţii fiind relativ constante. Faţă de august 2013 se constată însă o contracţie pe partea de credite pentru finanţarea stocurilor, care au scăzut cu aproape 10%.

Împrumuturile în lei contractate de companii au crescut cu 6,5% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar contracţia a fost de aproape 14% pe partea de finanţări în valută. Totodată, faţă de luna iulie a existat o scădere de 0,2% şi pe partea creditării în moneda naţională.

Reluarea de către bănci a finanţării compa­niilor este esenţială pentru econo­mie. Băncile au lichiditatea necesară, indi­ca­torul de solvabilitate este ridicat, iar ban­che­rii afirmă că sunt dornici să accelereze cre­ditarea, inclusiv pe partea de corporate. Totuşi, pe lângă cererea scăzută, aver­siu­nea la risc rămâne ridicată.

„Este posibil ca pentru fructificarea po­ten­ţialului important al cererii eligibile din partea companiilor să fie necesară şi o îm­bu­nătăţire a calităţii şi expertizei perso­nalu­lui implicat în activitatea de acordare cre­dite, de analiză a riscurilor şi de con­siliere a companiilor, precum şi o mai bună personalizare a produselor şi serviciilor oferite“, se arată într-un raport al BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO