Bănci și Asigurări

François Bloch, CEO al BRD: Piaţa creditului retail încetineşte, inclusiv la producţia de credite imobiliare noi. Activitatea de creditare a BRD a fost rezilientă

François Bloch, CEO al BRD: Piaţa creditului retail...

Autor: Claudia Medrega

31.05.2023, 00:07 1439

Pe piaţa creditului retail se observă o încetinire, iar acest lucru se remarcă şi la nivelul producţiei de împrumuturi imobiliare noi, creditarea ipotecară la nivelul pieţei fiind susţinută în special de operaţiunile de schimbare a indicelui ROBOR cu IRCC sau de mutare de la dobândă variabilă la dobândă fixă, susţine François Bloch, CEO al BRD-SocGen, a treia bancă mare din România.

„Ca observaţie generală, la nivelul pieţei activitatea a fost mai degrabă caracterizată de tranzacţii legate de schimbarea indicilor ROBOR în IRCC sau mutarea de la dobândă variabilă la dobândă fixă“, a spus şeful BRD pentru ZF.

Ecartul valoric dintre indicii IRCC şi ROBOR a determinat mii de români să-şi treacă ipotecarele de la ROBOR la IRCC, aceste credite convertite figurând ca noi. Concret, o influenţă asupra volumului ipotecarelor noi a venit şi de la conversia creditelor vechi legate de ROBOR, care a avut o medie de 7,1% în T1/2023 (şi era 6,85% la final de martie), în credite legate de noul indice IRCC, care era în T1/2023 de 5,7%, iar în T2 este 5,98%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO