Bănci și Asigurări

ING pune lupa pe băncile greceşti: BNR are instrumente să oprească o eventuală fugă necontrolată a depozitelor

ING pune lupa pe băncile greceşti: BNR are instrumente să oprească o eventuală fugă necontrolată a depozitelor

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

31.05.2012, 00:02 2789

România este expusă riscului de contagiune cu piaţa bancară din Grecia, inclusiv din cauza liniilor de finan­ţare de peste 4 mld. euro de la băn­­cile greceşti care pot deveni incerte, însă BNR are instrumente puternice şi poate interveni rapid cu injecţii de lichiditate sau chiar prin înfiin­ţarea unei bănci-punte pentru a opri o even­tuală fugă a depozitelor, arată o analiză a grupului olandez ING.

"Noile puteri ale BNR de a decide înfiinţarea unei bănci-punte ar trebui să permită o reacţie mai puternică, iar probabila acoperire rapidă a golului de finanţare ar trebui să reducă riscurile unei fugi a depozitelor", scriu analiştii de la ING într-un raport care evaluează riscurile prezenţei importante a băncilor cu capital elen în Bulgaria, România şi Serbia.

Toate cele patru mari bănci greceşti au fost recapitalizate de statul elen cu 18 mld. euro: NBG, care de­ţine Banca Românească, a primit 6,9 mld. euro, Piraeus - 5 mld. euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost - 4,2 mld. euro, iar Alpha 1,9 mld. euro.

ING crede că riscul cel mai mare pentru regiune este propagarea unui fenomen de fugă necontrolată a depozitelor care s-ar putea declanşa în Grecia, însă analiza vulnerabilităţilor şi a punctelor tari ajunge la concluzia că băncile centrale sunt capabile să intervină suficient de repede pentru a opri contaminarea.

Băncile cu capital elen sunt bine ca­pitalizate, dar orice conta­giu­ne cu situaţia din Grecia unde se văd efectele pierderii încre­de­rii deponenţilor ar con­sti­tui un risc major pentru Bulgaria, Ro­mânia şi Serbia - ţări cu o prezenţă puternică a băn­ci­lor greceşti, şi de aceea se impune pre­gătirea unor planuri de reacţie rapidă şi de prevenire a unor crize nu numai din par­tea băncilor cen­trale, ci şi a unor organisme re­gio­nale şi in­ter­na­ţionale, consideră ana­liş­tii băncii olandeze ING.

Într-un raport special în care trece în re­vis­tă principalii factori de risc la care sunt ex­pu­se cele trei ţări amintite, ING conclu­zio­nea­ză că băncile centrale vor fi capabile să ac­ţio­neze rapid chiar şi într-un scenariu ne­gativ în care unele bănci s-ar confrunta cu o hemoragie a depozitelor.

Un asemenea scenariu ar avea ca bază de pornire o fugă necontrolată a depozitelor din băncile din Grecia şi propagarea acestui fenomen înspre filialele din regiune.
"Credem că băncile centrale din Româ­nia şi Bulgaria deţin instrumente im­por­tante şi sunt capabile să acţioneze rapid în caz de nevoie prin injecţii de lichiditate în bănci solvabile, dar care s-ar confrunta cu pro­bleme de lichiditate pentru a preveni pier­deri şi mai mari de depozite şi conta­mi­nări la nivelul sistemului", scriu analiştii de la ING.

Bulgaria este cea mai expusă la risc, acti­ve­le băncilor greceşti având o pondere de aproape 25% din sistemul bancar, în timp ce în Serbia se situează la mai puţin de 15%, iar în România reprezintă circa 13% din total. Spre deosebire de secţiunile în care este ana­lizată situaţia din Bulgaria şi Serbia, în cazul Ro­mâniei raportul ING nu nominalizează băncile cu capital elen şi nu prezintă date privind poziţiile financiare ale acestora, au­to­rii menţionând că BNR nu publică de­cât date privind activele fiecărei bănci. Toate cele patru mari bănci elene - NBG, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus, care tocmai au fost recapitalizate de stat cu 18 mld. euro, deţin filiale locale cu poziţii semnificative pe piaţă, atât la credite, cât şi la depozite.

În condiţiile în care finanţările băncilor gre­ceşti în România se ridică la circa 3% din PIB, respectiv în jurul a 4 mld. euro, o altă pro­blemă ar putea apărea în cazul în care fi­nan­ţările ar fi retrase şi ar trebui înlocuite din altă sursă. "În scenariul cel mai rău, în care băncile cu capital elen nu s-ar mai putea baza pe fi­nan­ţarea de la băncile-mamă, am putea ve­dea o in­tervenţie a autorităţilor române, pro­babil cu mult înainte ca o parte consi­de­ra­bi­lă din finan­ţarea externă să ajun­gă la sca­den­ţă", consideră analiştii de la ING mi­zând pe ipoteza că liniile de finanţare de la băn­cile-ma­mă au maturităţi de peste un an şi nu ar exista scadenţe impor­tan­te în acest an, deşi ar pu­tea fi cazul pentru anu­mite împru­mu­turi subordonate.

ING nu se avântă să tatoneze şi un even­tual scenariu al panicii pe care ar putea să o genereze ieşirea Greciei din zona euro, cu tot cu haosul financiar pe care acest eve­ni­ment l-ar stârni în sistemul bancar elen şi nu nu­mai, preferând să-şi dozeze cu grijă tonul analizei.

"Pentru moment, nu există semne clare cum că încrederea în băncile cu capital elen s-ar eroda substanţial. Aceste bănci conti­nuă să plătească dobânzi cu circa 2 puncte pro­centuale mai mari decât media pieţei şi la lei, şi la euro, însă este greu să nu fie afectate de o înrăutăţire a percepţiei de risc în Ro­mâ­nia ge­nerată de înrăutăţirea condiţiilor de finan­ţare cu care se confruntă băncile lor mamă."

De asemenea, olandezii pun bază pe in­stru­mentul băncii-punte, recent legiferat, şi care îi permite BNR ca la nevoie să pre­ia în­tr-o noapte controlul asupra unei in­sti­tuţii de cre­dit de dimensiuni siste­mi­ce care ar intra în difi­cultate şi să asigure con­ti­nuarea opera­ţiu­nilor aşa încât clienţii să nu aibă de suferit.
"Noile puteri ale BNR de a decide înfi­in­ţarea unei bănci-punte ar trebui să permită o reacţie mai puternică, iar probabila aco­pe­rire rapidă a golului de finanţare ar trebui să re­ducă riscurile unei fugi a depozitelor."

Totuşi, ING notează că ar fi greu de evitat un impact negativ asupra cursului leu/eu­ro. "Înlocuirea pasivelor externe ale acestor bănci este dificilă pentru o ţară cu acces atât de limitat la pieţele externe şi cu o piaţă de finanţare locală atât de puţin adâncă, fiind posibilă apariţia unor presiuni la nivelul ratingului şi slăbirea leului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO