Bănci și Asigurări

Investigaţia Curţii de Conturi în sistemul de economisire-creditare ia amploare. Cele două bănci au fost trimise la DNA pentru un prejudiciu estimat la 329 de milioane de lei

Investigaţia Curţii de Conturi în sistemul de...

Autor: Anelis Baciu

02.11.2016, 00:05 1041
Curtea de Conturi a sesizat Direcţia Na­ţională Anticorupţie (DNA) în cazul celor do­uă bănci pentru locuinţe din piaţa locală, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Ban­ca pentru Locuinţe, suspectând deturnări şi obţineri ilegale de fonduri şi un prejudiciu es­ti­mat la aproape 329 mil. lei (74 mil. euro).
 
Cea mai mare parte a prejudiciului, 80%, echivalentul a 268,7 milioane de lei, este atribuită BCR Banca pentru Locuinţe, în timp ce în cazul Raiffeisen Banca pentru Locuinţe prejudiciul estimat ajunge la 59,9 mil. lei. Cele două sesizări apar într-un raport al Curţii de Conturi privind situaţia sesizărilor adresate organelor de urmărire penală în perioada 2005 - iulie 2016 postat pe site-ul propriu.
 
Băncile pentru locuinţe se apără şi spun că au respectat legea de funcţionare a siste­mu­lui de economisire-creditare în scop lo­cativ şi susţin că sistemul de economisire-cre­ditare din România funcţionează după aceleaşi principii şi în Austria sau Cehia, ţări unde modelul este aplicat de ani buni fără întreruperi şi unde nu s-a pus problema unor ilegalităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO