Bănci și Asigurări

Isărescu: Încercăm să evităm dobânzile negative. Nu suntem în situaţia în care să descurajăm economisirea

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: „Pregătim întregul arsenal de instrumente de politică monetară să fie folosit la timpul potrivit, cu dozajul potrivit“

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: „Pregătim întregul arsenal de instrumente de politică monetară să fie folosit la timpul potrivit, cu dozajul potrivit“

Autor: Claudia Medrega

08.11.2016, 00:00 322

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirmă că banca centrală încearcă în conti­nua­re să evite dobânzile ne­ga­tive la depozite în Româ­nia, susţinând că, inclusiv prin menţinerea dobânzii de politică  monetară la 1,75%, „nu suntem în situaţia de a descuraja eco­nomisirea internă“.

Însă, bancherii comerciali s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, pe măsură ce BNR a redus dobânda-cheie, încercând astfel să-şi în­groaşe marjele de profit. În cazul populaţiei, dobânda medie plătită de bănci la depozitele sub un an la lei a coborât sub 1%, faţă de circa 1,5% anul trecut, în timp ce pentru companii băncile oferă bonificaţii la depozite de numai 0,33%, la jumătate comparativ cu anul trecut.

Dacă la vânzarea de credite noi do­bânda are un cuvânt greu de spus, la depozite remuneraţia oferită de bănci nu a fost chiar atât de importantă, economisirea bancară majorân­du-se în ciuda nive­lu­lui scăzut al rate­lor de dobân­dă pentru depozite.

Băncile se bazează pen­tru finanţare în principal pe resursele atra­se de la clienţii persoane fizice, care sunt mai sta­bile şi care în pe­rioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de con­sum mai prudent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO