Bănci și Asigurări

Isarescu trebuie sa-l consulte pe seful BCE cand vrea sa schimbe regulamentele BNR

Isarescu trebuie sa-l consulte pe seful BCE cand vrea sa schimbe regulamentele BNR

Click pentru imaginea marita

14.08.2007, 17:58 17

Introducerea ratei zero la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bancile pentru economisire-creditare pentru locuinte si eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO pentru toate bancile se amana pana cand BNR va incheia consultarile pe acest subiect cu Banca Centrala Europeana, desi Consiliul de Administratie al BNR a luat deciziile respective pe 2 mai.
Odata intrata in Sistemul European al Bancilor Centrale la 1 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei urmeaza o procedura de consultare cu BCE in privinta fiecarui proiect de reglementare privind instrumentele de politica monetara sau stabilitatea pietei financiare, solicitand avizul institutiei de la Frankfurt.
"Aceasta este noua procedura: fiecare norma a BNR trebuie inclusa in procesul de consultare cu BCE. In prezent au loc consultari privind modificarea regimului RMO si abia dupa ce se va ajunge la o intelegere norma va fi publicata in Monitorul Oficial", a explicat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Consiliul de Administratie al BNR a adoptat deciziile de modificare a regimului RMO pe 2 mai, dar BCE a primit de-abia pe 5 iulie solicitarea unui aviz cu privire la proiectul de circulara si a transmis observatiile sale pe 1 august. Proiectul trimis de BNR la Frankfurt prevede introducerea ratei 0 la RMO pentru bancile de economisire-creditare, excluderea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO, precum si din calculul ratei medii a dobanzii pentru depozitele la vedere, raportate de banci pentru stabilirea ratei dobanzii platite pentru RMO.
In raspunsul sau, BCE arata ca regimul rezervelor minime obligatorii impus bancilor de BNR continua sa fie "in mod semnificativ diferit" de cel dupa care opereaza institutiile de credit din cele 13 tari membre ale zonei euro, in ciuda ajustarilor din acest an.
"Diferentele fata de cadrul juridic in temeiul caruia functioneaza Eurosistemul vor trebui eliminate pana la adoptarea monedei euro de catre Romania", se spune in avizul semnat de Jean-Claude Trichet, presedintele BCE.
BCE nu comenteaza nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) din Romania, desi acesta este urias fata de cel de 2% prevazut pentru bancile din zona euro - 20% la lei si 40% la valuta - avand in vedere ca tarile membre UE neparticipante la zona euro isi pastreaza competentele in domeniul politicii monetare, iar RMO reprezinta un instrument de politica monetara. BNR se bazeaza mult pe RMO in lupta cu inflatia, rezervele reprezentand, de fapt, principalul instrument de restrangere a lichiditatii din sistem la costuri mult mai mici decat prin operatiunile de piata.
Totusi, BCE subliniaza ca este "benefica" indeplinirea graduala a standardelor Eurosistemului. Din iulie 2006, BNR mentine cel mai sever regim al rezervelor obligatorii de dupa 1990 prin nivelul ratelor de constituire, insa anul acesta a inceput sa ajusteze baza de calcul in perspectiva alinierii la reglementarile BCE.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amintit de mai multe ori despre intentia relaxarii treptate a RMO, mai ales in contextul in care acest instrument a ajuns sa distorsioneze piata creditului in valuta.
Majoritatea bancilor cu actionar majoritar strain inregistreaza la banca mama credite in valuta pentru clientii corporate si chiar credite de valori mari pentru clienti persoane fizice.
Dincolo de ratele foarte mari ale rezervelor, principalele diferente identificate de BCE tin de: diferentierea intre ratele aplicate depozitelor in moneda nationala si in moneda straina, stabilirea bazei de calcul in corelatie cu scadenta reziduala, faptul ca nu este admisa in general detinerea indirecta a RMO, existenta unei definitii specifice a institutiilor de credit in scopul determinarii RMO.
De asemenea, BCE nu este de acord cu introducerea ratei 0 a RMO pentru bancile de economisire-creditare pentru locuinte. "Aceasta modificare ar mari si mai mult diferenta dintre cadrul RMO din Romania si cel din Eurosistem", afirma BCE in avizul semnat de Trichet. BCE admite exceptii de la rezervele standard doar de la caz la caz (pentru institutii in reorganizare), pe baza unei analize amanuntite a situatiei particulare a unei banci. "Acest tratament ar trebui modificat din nou, cel tarziu cu ocazia introducerii euro", arata BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO