Bănci și Asigurări

KIWI Finance: Refinantarea creditelor nu este o solutie

09.03.2009, 00:00 92
Anca Bidian, directorul executiv al companiei KIWI Finance, unul dintre cei mai mari jucatori din piata de brokeraj bancar, nu recomanda clientilor care au probleme cu achitarea ratelor la credite sa apeleze la refinantari, sfatuindu-i sa caute un al doilea job sau sa returneze bunul partial finantat daca este vorba despre un contract de leasing.
Cresterea succesiva a dobanzilor plus deprecierea leului au majorat numarul celor care intampina dificultati sau au restante in achitarea ratelor la creditele contractate si in lei si in valuta.
Pana nu de mult, unii brokeri incurajau refinantarile in contextul in care bancile se intreceau in promotii la dobanzi si astfel incasau mai multe comisioane mutand clientii de la o banca la alta. In conditiile de piata actuale prin refinantare se ajunge in cele din urma la un cost total substantial mai mare.
Kiwi Finance a intermediat anul trecut credite in valoare de 180 mil. euro, in crestere cu 11% fata de nivelul realizat in 2007. Fima detine o cota de 1,71% din totalul pietei de credite bancare acordate segmentului de retail, potrivit datelor proprii, si peste 65.000 de clienti. Alaturi de intermedierea creditelor bancare, compania ofera si servicii de consultanta - componenta.
"Criza a schimbat comportamentul romanilor in cautare de finantare, in sensul ca acum acestia sunt mult mai atenti la contractele si costurile de creditare.Tot mai multe persoane cer informatii despre ce inseamna dobanda indexata la indicii interbancari sau ce este dobanda variabila."
Anul 2009 a debutat sub semnul blocajului in creditare, numeroase banci anuntand ca in primele doua luni au acordat finantari mult sub nivelul perioadei similare din 2008, vanzarile prabusindu-se la 10-20% din volumele de acum un an in cazul anumitor tipuri de credite, mai ales la ipotecare. Reducerea volumului de finantare ridica probleme de supravietuire multor brokeri.
"Creditarea nu este blocata, noi am continuat sa vindem credite. Cel mai mare credit intermediat de la inceputul anului a fost de 300.000 de euro, pentru achizitia unei locuinte", sustine Bidian.
Tot ea afirma insa ca din cele 26 de banci din portofoliul de parteneri doar 15 mai acorda finantari, unele acordand fie doar credite de nevoi personale fie doar credite ipotecare.
Turbulentele financiare au dus si la un regres al pietei imobiliare, manifestat in principal prin scaderea pretului la apartamente, insa Bidian spune ca efectul este absorbit de cresterea dobanzilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO