Bănci și Asigurări

Mai mult de jumatate din romani nu au treaba cu bancile

11.06.2003, 00:00 15

Numai 36% din populatia Romaniei are relatii stabile cu o banca, ceea ce face ca piata romaneasca sa fie chiar in urma Rusiei si Ukrainei, unde ponderea populatiei "atrase" in sistemul bancar depaseste 40%, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK.
Aceasta inseamna un potential urias de crestere, insa perspectivele imediate nu sunt spectaculoase.
Cu toate ca 62% din populatie nu are treaba cu bancile, 84% din acest segment dominant nu are nici o intentie de a deveni client al sistemului bancar in urmatoarele 12 luni.
"Este o imagine realista a ceea ce se intampla pe piata romaneasca", spune Radu Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, la o conferinta organizata ieri de Finmedia, pe tema pietei de retail.
Potrivit unui sondaj realizat de GfK, la nivelul lunii aprilie, 80% din repondenti considerau ca nu este o perioada favorabila pentru a economisiri.
Patrick Gelin, directorul general al Bancii Romane pentru Dezvoltare, spune ca a identificat o usoara diminuare a ritmului de cestere a depozitelor, in ultima perioada. El a adaugat insa ca este un fenomen recent si ramane de vazut daca se va confirma pe o perioada mai lunga.In ceea ce priveste dobinzile acordate de banci pentru depozite, Gelin sustine ca politica institutiilor de credit ar trebui sa vizeze in principal incurajarea plasamentelor pe termen lung. El crede ca nu este necesara o majorare a dobinzilor pe termen scurt.
"Traversam o perioada dificila. Se observa o crestere puternica a creditelor de consum, dar si o tendinta generala a pietei de a avea lichiditati", a spus oficialul BRD. Pe langa potentialul brut, dezvoltarea pietei de retail cere ca sistemul financiar sa fie pregatit sa o sustina. "Nu am ajuns inca la o infrastructura care sa poata sustine dezvoltarea pietei de retail", afirma Radu Ghetea. El spune ca unul din pilonii necesari il constituie functionarea unui sistem de plati performant pentru operatiunile in lei. De ani de zile se vorbeste despre infiintarea sistemului electronic de decontare. Amanarile succesive au facut ca Romania sa fie astazi singura tara din regiune cu o piata bancara ingropata in hartii. Sistemul national de plati ar urma sa intre in functiune la inceputul anului viitor. Mai intai va opera componenta aferenta tranzactiilor de mare valoare, apoi cea privind operatiunile cu titluri de stat. Ultima componenta pusa in functiune va fi cea legata de platile de mica valoare - care intereseaza de fapt piata de retail. Toti bancherii, romani si straini, acuza intarzierea mare cu care Romania va trece la sistemul electronic de plati. "Operam cu un sistem de plati arhaic si trebuie sa incercam sa facem fata unor operatiuni in crestere", spune seful asociatiei bancilor. El arata ca foarte multe banci au trecut agresiv la retail, considerand insa ca numai cei care investesc in reorganizare si adaptare la aceasta categorie de servicii vor avea de castigat.
Pe langa potentialul brut, dezvoltarea pietei de retail cere ca sistemul financiar sa fie pregatit sa o sustina.
"Nu am ajuns inca la o infrastructura care sa poata sustine dezvoltarea pietei de retail", afirma Radu Ghetea.
El spune ca unul din pilonii necesari il constituie functionarea unui sistem de plati performant pentru operatiunile in lei.
De ani de zile se vorbeste despre infiintarea sistemului electronic de decontare. Amanarile succesive au facut ca Romania sa fie astazi singura tara din regiune cu o piata bancara ingropata in hartii.
Sistemul national de plati ar urma sa intre in functiune la inceputul anului viitor. Mai intai va opera componenta aferenta tranzactiilor de mare valoare, apoi cea privind operatiunile cu titluri de stat. Ultima componenta pusa in functiune va fi cea legata de platile de mica valoare - care intereseaza de fapt piata de retail.
Toti bancherii, romani si straini, acuza intarzierea mare cu care Romania va trece la sistemul electronic de plati.
"Operam cu un sistem de plati arhaic si trebuie sa incercam sa facem fata unor operatiuni in crestere", spune seful asociatiei bancilor. El arata ca foarte multe banci au trecut agresiv la retail, considerand insa ca numai cei care investesc in reorganizare si adaptare la aceasta categorie de servicii vor avea de castigat.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO