Bănci și Asigurări

Neperformantele au trecut de 8% din portofolii si continua sa urce

Neperformantele au trecut de 8% din portofolii si continua sa urce
24.04.2009, 00:00 20

Creditele neperformante - respectiv cele incadrate in categoriile indoielnic si pierdere - au ajuns sa reprezinte in februarie 8,44% din totalul imprumuturilor acordate de banci clientilor, dublandu-si practic ponderea in decurs de un an, conform datelor BNR. Portofoliile de credite ale bancilor locale arata astfel sensibil mai rau decat cele din Polonia sau Ungaria.
Primele doua luni ale anului au adus cele mai spectaculoase cresteri, in conditiile in care in noiembrie ponderea neperformantelor se mentinea inca pe palierul de 5%. BNR a stabilit un sistem complex de clasificare a creditelor, in functie de numarul de zile de intarziere la plata ratelor, performanta financiara a debitorului si deschiderea de proceduri judiciare impotriva clientului. Creditele ajung in categoria "indoielnic" daca intarzierea la plata ratelor depaseste 60 de zile, iar dupa 90 de zile sunt incadrate ca "pierderi".
Analistii sunt pesimisti si spun ca vom asista probabil in continuare la deteriorarea calitatii portofoliilor de credite, in conditiile in care situatia economica pare sumbra.
"BNR vorbea de mult timp despre ritmul de crestere al creditelor neperformante, desi nivelurile nu erau considerate ingrijoratoare. Ajungem insa intr-un pas alert la niveluri care nu mai sunt confortabile. Portofoliile se vor deteriora in continuare, in conditiile in care somajul creste", spune Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Romania.
In volum absolut, creditele neperformante reprezinta 16,7 miliarde de lei (echivalentul a 3,9 miliarde de euro).
BNR permite bancilor sa isi corecteze expunerea fata de clienti cu valoarea garantiilor aduse la contractarea creditelor. Expunerea ajustata din creditele clasificate in "indoielnic" si "pierdere" era in februarie de 2 miliarde de euro. Pentru creditele clasificate ca "pierdere" bancile trebuie sa constituie integral provizioane, in timp ce la categoria "indoielnic" expunerea ajustata cu garantiile trebuie sa fie acoperita prin provizioane in proportie de 50%.
La sfarsitul lunii februarie provizioanele constituite de banci pentru acoperirea riscului de credit de 9,63 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro), dupa un salt lunar cu inca 207 milioane.
Daca pe plan local ponderea neperformantelor este in crestere continua de mai bine de un an, in Ungaria banca centrala anticipeaza ca in scenariul de baza - care ia in considerare o contractiei a economiei cu 3,5%- ponderea creditelor neperformante ar putea sa urce la 6-7% anul acesta, urmand sa coboare la 5-6% in 2010, potrivit unui raport asupra stabilitatii financiare publicat luna aceasta.
Catalina Constantinescu subliniaza ca bancile romanesti au portofolii de credite inca tinere, iar in mod traditional acestea tind sa se deterioreze in timp. Totodata, pe plan local ponderea creditelor de consum acordate fara garantii este ridicata, iar in cazul acestor imprumuturi clientii renunta cu mai multa usurinta la plata ratelor. Potrivit datelor BNR, creditul de consum reprezinta circa 80% din totalul creditului pentru populatie, insa in aceasta categorie sunt incluse si imprumuturile de nevoi personale garantate cu ipoteca.
Guvernul roman lucreaza cu un scenariu de contractie economica cu 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO