Bănci și Asigurări

Noi reduceri de dobanzi la depozite la Raiffeisen si ING

01.04.2005, 00:00 24


Raiffeisen Bank si ING Bank au anuntat ieri noi reduceri ale dobanzilor platite la depozitele in lei, de cate un punct procentual. Raiffeisen a acompaniat aceasta miscare cu reducerea cu trei puncte procentuale a creditului over-draft, acordat pe cardurile de salarii.


Raiffeisen Bank a redus dobanzile atat pentru clientii persoane fizice cu aproximativ un punct procentual. Astfel, in cazul depozitelor persoanelor fizice dobanzile variaza acum intre 8% si 9% pe an, in functie de scadenta depozitului. Firmele primesc pentru depuneri o dobanda cuprinsa intre 7% si 7,5% pe an, in functie de maturitatea depozitului.


Raiffeisen se pozitioneaza astfel la limita de jos a topului jucatorilor de pe piata de retail in ce priveste dobanzile platite la depozitele in lei, alaturi de Casa de Economii si Consemnatiuni. Ramane insa de vazut cat vor mai astepta ceilalti jucatori pana la noi modificari.


Banca a redus de asemenea dobanda la finantarile de tip over-draft acordate pe cardurile de salarii pana la 25% pe an, fata de 28% cat era inainte.


ING Bank a redus dobanda la depozitele Cont'Rol, produs de economisire destinat clientilor persoane fizice, pana la 10,5% pe an.


"Aceasta masura vine ca urmare a deciziei Bancii Nationale de a reduce din nou, la jumatatea acestei luni, dobanda de interventie, pentru a reflecta consolidarea procesului de dezinflatie", a spus Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.


BNR a decis la jumatatea lunii trecute reducerea dobanzii de interventie la 14,5% pe an, concomitent cu redenumirea acesteia in "dobanda de politica monetara", pentru a se evita confuzia cu rata folosita efectiv in operatiunile de sterilizare. Nivelul oficial al dobanzii, mai ridicat, lasa astfel loc pentru eventuale corectii, in cazul in care s-ar manifesta pusee inflationiste, fara transmiterea de mesaje puternice in acest sens.


ING a lansat serviciile bancare pentru populatie la jumatatea anului trecut, fiind deschise pana in prezent 50.000 de produse Cont'Rol.


Scaderile vin in contextul in care pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intr-o banda de 4%-8% pe an, iar dobanda platita de BNR pentru depozitele la o luna a coborat la 8% pe an.


Trendul de scadere a ratelor percepute la credite, care se anunta dupa deciziile BCR si ABN are astfel  de asteptat. In orice caz, bancherii nu dau probabila o scadere a dobanzilor percepute la credite cu mult sub nivelul de 12% pe an. Mai multe banci au lansat deja credite ipotecare la niveluri apropiate de acest plafon, in timp ce plafonul minim la imprumuturile de consum a ajuns la 13,5% pe an. Analistii considera insa ca in a doua jumatate a anului este posibil sa asistam la corectii ale dobanzilor, conditii in care bancile sunt tentate sa mentina ratele la credite la niveluri mai inalte, pentru a evita cresteri ulterioare. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO