Bănci și Asigurări

Oferta redusa de obligatiuni de stat: 27 mil. euro pe luna

03.11.2004, 00:00 14



Ministerul Finantelor continua sa "mimeze" cererea de finantare de pe piata interna: 1.100 miliarde de lei (circa 27 milioane de euro) insumeaza valorile celor trei emisiuni de obligatiuni de stat programate in luna noiembrie. Suma este neschimbata fata de luna octombrie, cand s-a produs o ajustarea drastica a cererii adresate pietei. Luna trecuta Finantele n-au ridicat in intregime nici macar suma programata, atragand 1.050 de miliarde din cauza respingerii unor oferte cu marje considerate prea mari la licitatia de obligatiuni pe cinci ani.



Si programul licitatiilor este identic: cate o singura licitatie pentru emisiuni de obligatiuni cu scadenta la doi ani, trei ani si cinci ani. Oferta de vanzare de certificate de trezorerie ramane suspendata, lasand "in aer" acest segment al pietei. In conditiile ajustarii tintei de deficit bugetar si a imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul de stat, Finantele isi mentin hotararea de a renunta la emisiunile de titluri pe termene scurte, in favoarea obligatiunilor de stat cu scadente de doi, trei si cinci ani.



Efectul? Ingustarea puternica a ofertei de titluri a creat o adevarata prapastie fata de cererea din partea pietei, ceea ce a exercitat o presiune in plus asupra dobanzilor. Ramane de vazut cat de relevanta este imaginea reflectata de curbele de randamente la doi si trei ani atat timp cat volumele sunt extrem de reduse.



Finantele nu accepta nici un leu in plus, in conditiile in care emisiunile sunt suprasubscrise si de sase ori.



"Cele 1.100 de miliarde de lei pe care le ia din piata Ministerul Finantelor nu reprezinta decat o picatura dintr-un ocean", comenteaza un dealer.



In conditiile presiunii exercitate de cererea foarte redusa a Finantelor, dobanzile au scazut destul de spectaculos in luna octombrie: cu circa 0,7 puncte la obligatiunile de stat cu scadenta la doi ani, pana la 13,24% pe an; cu 0,6 puncte la obligatiunile scadente peste trei ani, pana la 12,25%. In cazul obligatiunilor emise pe cinci ani, cu dobanda flotanta indexata in functie de inflatie, marja a scazut cu 0,2 puncte, pana la 4,48 puncte procentuale peste rata inflatiei.



Ministerul Finantelor nu semnalizeaza nici o intentie de modificare a strategiei adoptatea in cursul lunii septembrie, in contextul restrangerii necesarului de finantare a deficitului bugetar, tinta fiind reducerea dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO