Bănci și Asigurări

OTP Bank se concentreaza pe retail, cu o prezenta limitata pe corporate

OTP Bank se concentreaza pe retail, cu o prezenta limitata pe corporate

Ungurii vad potential de crestere pe consumer finance, finantari ipotecare, tranzactii si depozite, produse de investitii si asigurari

10.04.2007, 17:37 21

Prioritatile OTP Bank in 2007 vor fi continuarea procesului de extindere a retelei teritoriale in paralel cu completarea ofertei de banca universala pe segmentele credite ipotecare, carduri, fonduri de investitii si produse de bancassurance, conform planurilor anuntate de banca mama la Budapesta.
In urmatorii trei ani, filiala romaneasca va continua sa se concentreze pe o oferta dedicata clientilor persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii, in timp ce pe zona de corporate banking prezenta va fi "limitata". Ungurii intrevad cel mai mare potential local de crestere pe consumer finance, apoi pe finantari ipotecare, tranzactii si depozite, produse de investitii si asigurari.
De asemenea, este prevazuta dezvoltarea retelei in mod eficient din punctul de vedere al costurilor si construirea unei structuri de grup financiar.
OTP Bank Romania se afla in prezent in faza superioara a etapei de "expansiune", urmatoarea fiind cea de concentare pe atragerea clientilor si stimularea cererii pentru produsele si serviciile bancii pe baza unei forte de vanzari solide si a unor campanii publicitare agresive.
In actuala etapa de evolutie, banca inca are de lucru la completarea gamei de produse, incluzand finantari ipotecare de baza, la dezvoltarea unui portofoliu de credite de consum, la centralizarea functiilor de back-office, la dezvoltarea serviciilor de private banking si de brokeraj in retail, la lansarea de canale electronice de distributie si, nu in ultimul rand, la castigarea de cota de piata. OTP Bank Ungaria a preluat in ultimul trimestru al anului trecut un portofoliu de credite ipotecare in valoare de 22 de milioane de euro din bilantul filialei locale, sub presiunea reglementarilor BNR privind finantarea in valuta. Incluzand creditele "exportate", OTP Bank Romania ar fi avut un portofoliu de finantari ipotecare de 88 de milioane de euro, corespunzator unei cote de 3,75% din aceasta piata.
OTP este prezenta pe opt piete din regiune: Rusia, Ucraina, Serbia, Slovacia, Croatia, Romania, Bulgaria si Ungaria.
In Ungaria ocupa pozitia de lider, insa in Bulgaria urmeaza sa fie detronata de UniCredit Bulbank, rezultata dupa consolidarea a trei banci.
OTP Romania face parte dintre filialele care se vor bucura de cel mai mult sprijin din partea bancii mama si de atentia managementului de la Budapesta, datorita potentialului de crestere cu care este creditata. Ungurii au renuntat anul trecut sa mai depuna o oferta imbunatatita pentru preluarea CEC, dupa ce facusera o serie de alte achizitii in ultimii doi ani.
Grupul OTP include nu mai putin de 17 divizii specializate pe diferite segmente ale pietei financiare, de la banca ipotecara si fonduri imobiliare la pensii si factoring. Deocamdata, in Romania mai opereaza alaturi de banca doar compania de asigurari OTP Garancia.
OTP Bank Romania a inregistrat anul trecut o majorare spectaculoasa a portofoliului de credite, de peste 4 ori, pornind insa de la o baza relativ scazuta.
Pe fondul cresterii agresive, banca a continuat sa opereze in pierdere in al treilea an de cand a fost preluata de OTP. Pierderea neta pe 2006 a fost de aproape 10 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO