Bănci și Asigurări

Pierderile din sistem au presat băncile să aducă încă 53 mil. euro la capital în S1

Pierderile din sistem au presat băncile să aducă încă 53 mil. euro la capital în S1

Autor: Razvan Voican

14.09.2012, 00:06 802

Majorările de capital operate de acţionari în prima jumătate a anului au însumat 53 de milioane de euro, reprezentând numai 14% din volumul injecţiilor realizate în tot anul 2011, în condiţiile în care trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară de la 1 ianuarie 2012 a mai eliberat din presiunile legate de provizionarea creditelor proaste.

Astfel, capitalizarea totală a sistemului a ajuns la 5,5 mld. euro, în creştere cu aproape 35% faţă de nivelul din decembrie 2011.
Pe baza ultimelor date disponibile, BNR consideră că băncile cu capital elen cel puţin nu mai au nevoie de capital suplimentar.
Totuşi, sistemul bancar a încheiat primele şase luni din acest an cu o pierdere de peste 192 mil. lei, iar conform proiecţiilor băncii centrale va rămâne pe pierdere şi la sfârşitul lui 2012, astfel că unele instituţii de credit ar putea avea nevoie de bani noi pentru susţinerea solvabilităţii.
La sfârşitul semestrului I sistemul înregistra o solvabilitate considerată de BNR drept confortabilă, de 14,7%, apropiată de nivelul de 14,9% de la sfârşitul lui 2011 şi nu departe de rata de 15% atinsă în decembrie 2010 pe seama unor injecţii masive de capital suplimentar.
Acţionarii băncilor chiar au făcut eforturi importante pentru alimentarea cu capital pe parcursul crizei în ultimii doi ani şi jumătate operând majorări de peste un miliard de euro, atât prin încorporarea profiturilor în capital - acolo unde a fost cazul, cât şi prin injecţii de bani noi sau conversii ale unor împrumuturi.
Capacitatea băncilor de a produce profit a scăzut însă dramatic în ultimii ani, chiar şi jucători din top 10 intrând pe pierdere sau ajungând la limita minimă a rentabilităţii din cauza costurilor în creştere constantă cu creditele neperformante.
Banca Naţională s-a declarat de mai multe ori mulţumită de reacţia acţionarilor la solicitările de consolidare a capitalurilor băncilor, acestea fiind acoperite chiar şi în cazuri în care băncile-mamă se confruntau cu dificultăţi mari. Pe baza majorărilor de capital acumulate, dar şi a relaxării cerin­ţelor de provizionare odată cu introducerea IFRS de la 1 ianuarie, rata capitalului de rangul 1 (Tier 1 capital ratio) - principalul parametru în funcţie de care sunt evaluate băncile din zona euro - a sărit la 13,6% la jumătatea aces­tui an, după ce în perioada 2008 - 2011 fluctuase între 11,5% şi 12%. Capitalul de ran­gul 1 reprezenta 80% din fondurile proprii totale ale băncilor la sfârşitul lui 2011, iar la 30 iunie 2012 a ajuns chiar la o pondere de 93% datorită regulilor de implementare a IFRS şi a filtrelor prudenţiale introduse de BNR.

Băncile continuă să dacă eforturi pentru a digera impactul creditelor neperformante, volumul acestora continuând să crească accelerat atât timp cât economia nu-şi revine.
Pe zona corporate ponderea creditelor neperformante a ajuns la 17,4% la jumătatea acestui an, faţă de 13,4% în urmă cu un an, în timp ce la retail creditele proaste reprezintă 9,5% din total, comparativ cu 8% în iunie 2011.
Această evoluţie are loc în contextul în care producţia de credite noi este întrecută de rambursări, iar dinamica PIB rămâne foarte lentă. Astfel, gradul de intermediere financiară calculat ca pondere a activelor bancare în PIB a coborât în 2011 spre 61%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO