Bănci și Asigurări

Privatizarea BCR necesita luni de negocieri

12.06.2000, 00:00 31



Complicatii suplimentare aparute in procesul de absorbtie al Bancorex au condus la o usoara intarziere in graficul privatizarii BCR in timp ce privatizarea Bancii Agricole este intr-un stadiu foarte avansat, a declarat Radu Sarbu, presedintele FPS intr-un interviu acordat Mediafax.

"Bancorex se dovedeste o sursa permanenta de probleme sumplimentare, care nu slabesc BCR, dar amana o cuantificare exacta a valorii ei", spune Sarbu. Presedintele FPS a adaugat ca procesul de privatizare a BCR va presupune luni intregi de negociere si este greu de imaginat ca se va incheia in anul 2000.

El se declara revoltat fata de incercarea de destabilizare a BCR din motive electorale "pentru ca este evident ca abordari electorale de acest tip nu pot servi decat opozitiei".

"De data asta nu mai este vorba de promisiuni populiste, demagogice, specifice unei campanii electorale, ci este vorba de un atac la sistemul financiar-bancar al tarii, un atac la adresa depunerilor cetatenilor acestei tari si a intreprinderilor care opereaza prin BCR", a mai spus Radu Sarbu.

In privinta privatizarii Bancii Agricole, oficialul FPS spune ca lucrurile stau potrivit graficului stabilit de Guvern.

"Banca Agricola este intr-un stadiu foarte avansat, conform graficului, pentru ca aici lucrurile se desfasoara contra timp", spune Sarbu. Pana acum, au fost depuse doua scrisori de intentie iar Sarbu crede ca FPS se va incadra in termenele pe care acordurile Romaniei cu institutiile financiare internationale le presupun si de asemenea, va respecta strategia de privatizare adoptata prin Hotarare de Guvern.

Pe de alta parte, presedintele Fondului spera ca pana la sfarsitul anului, sa fie finalizata privatizarea societatilor comerciale din turism, in ciuda dificultatilor pe care le creeaza litigiile patrimoniale cu Societatile de Investitii Financiare (SIF).

Astfel, la societatea Mamaia, marea majoritate a patrimoniului a fost deja privatizata. La Neptun-Olimp, a avut loc in urma cu cateva zile o ultima intalnire intre reprezentantii FPS si ai SIF Transilvania, iar decizia va fi luata pana la sfarsitul acestei saptamani la nivelul aparatelor executive ale celor doua institutii.

"De asemenea, mai avem societatea comerciala Carmen Silva de la Eforie Sud. Statiunile Venus, Saturn, Cap Aurora si Jupiter au fost transferate la SIF Transilvania in schimbul altor pachete de actiuni pe care le-am luat de la ei", a adaugat Sarbu.

In final, oficialul FPS crede ca relansarea economiei romanesti, bazata pe exporturi, se va extinde si pe seama consumului intern, pentru ca, din aceasta vara, veniturile reale ale populatiei vor incepe sa creasca.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO