Bănci și Asigurări

Raiffeisen vrea să dea credite ipotecare de 115 mil. € prin „Prima casă“ 4

Raiffeisen vrea să dea credite ipotecare de 115 mil. € prin „Prima casă“ 4

Radu Topliceanu, directorul executiv al ariei persoane fizice din Raiffeisen. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ciprian Botea

26.07.2011, 00:05 950

Austriecii de la Raiffeisen au re­luat ieri vânzarea de crediteipotecare prin programul "Prima casă", având la dis­poziţie unplafon de 115 mil. euro.

Raiffeisen este a opta instituţie de credit care intră în ediţiaa patra a programului guvernamental, după BCR, BRD, CEC, AlphaBank, Millennium, Piraeus şi Banca Transil­va­nia. Alte opt băncişi-au exprimat intenţia de a participa la program, dar nu auînceput să vândă efectiv credite.

"«Prima casă» este o alternativă de finanţare bună pentruclienţii care doresc să achiziţioneze o locuinţă. Am ţinut cont deacest lucru atunci când am decis să continuăm să participăm laprogram", a spus Radu Topliceanu, directorul executiv al arieipersoane fizice din Raiffeisen.

Banca a stabilit o marjă de dobândă de 3,9% peste Euribor latrei luni pentru creditele în euro, dobânda nomi­na­lă ajungândastfel la 5,4% pe an. Clien­tul mai plăteşte şi un comision anualde gestiune de 0,49% din sold, perceput de Fondul de Garantare aCreditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiileacordate de stat prin acest program.

Raiffeisen vine şi cu variantă de finanţare în lei, cu o dobândănominală de 7,9% pe an, adică o marjă de 2,4% peste Robor la treiluni.

Clienţii care îşi încasează salariul într-un cont curent deschisla bancă plătesc o marjă de dobândă mai redusă cu 0,2 puncteprocentuale, adică 2,2% la lei şi respectiv 3,7% la euro.

Avansul minim este de 5%, iar va­loa­rea maximă a credituluiajunge la 57.000 de euro pentru achiziţie şi 66.000 de euro pentruconstrucţie. Spre deo­se­bire de etapele precedente, prin actualaediţie din "Prima casă" pot cumpăra o locuinţă şi clienţii care auîn proprietate un apartament sau o casă cu o suprafaţă mai mică de50 de metri pătraţi.

Toate cele opt bănci care vând în acest moment credite ipotecaregaran­ta­te pe jumătate de stat au la dispoziţie un plafon total decirca 1,3 miliarde de euro. În etapa actuală, bancherii trebuie săaccepte reducerea la jumătate a ga­ranţiei de stat pentru crediteleacordate în trecut, ceea ce înseamnă că pot să vândă încă o dată peatât.

În prima lună de funcţionare băn­cile au acordat numai 300 decre­dite, însă fluxul a crescut ulterior odată cu in­tra­rea maimultor instituţii în program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO