Bănci și Asigurări

RCA şi Casco au ajuns în S1/2023 la cel mai mic nivel al ratei combinate a daunei din ultimii ani. Dacă la nivelul pieţei pragul trece uşor de 100%, înseamnă că media include şi asigurători care au marcat un mic profit

RCA şi Casco au ajuns în S1/2023 la cel mai mic nivel...

Autor: Mircea Nica

23.11.2023, 00:05 116

Segmentele asigurărilor RCA şi Casco au ajuns la finalul primului semestru (S1) din 2023 la cel mai mic nivel al ratei combinate a daunei din ultimii ani, respecitv 101,5% în cazul asigurărilor RCA şi 104,2% în cazul asigurărilor Casco, potrivit informaţiilor din raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din prima jumătate a anului 2023.

Rata combinată a daunei este un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respectiva linie de business. Astfel, dacă indicatorul se află la sub 100%, automat înseamnă că linia de business marchează profit. Având în vedere că cele două linii de business, la nivelul întregii pieţe, respectiv media pieţei este de puţin peste 100%, în continuare indică mici pierderi.

Pe de altă parte, fiind vorba de o medie a pieţei, acest lucru înseamnă că nivelul de 101,5% în cazul asigurărilor RCA este compus din rata daunei combinată a unor asigurători RCA care într-adevăr au pierderi mai mari, dar şi de asigurători care au marcat profit. Dacă nivelul se apropie deja de 100%, iar direcţia este de a ajunge sub 100%, în acel moment piaţa RCA va începe să marcheze profit, devenind o linie profitabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO