Bănci și Asigurări

Reguli mai stricte la vânzarea de poliţe RCA: tarifele ar putea creşte cu 40%

Reguli mai stricte la vânzarea de poliţe RCA: tarifele ar putea creşte cu 40%

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

26.11.2012, 00:07 3269

Companiile de asigurări vor fi obligate să stabilească tarifele poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) astfel încât subscrierile estimate pe un an întreg să acopere cheltuielile cu daunele, cele de emitere şi administrare a poliţelor, precum şi marja de profit a asigurătorului, conform unui proiect de normă al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de 99,5%, primele estimate pe urmă­toarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate chletuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului", scrie în proiectul publicat de CSA.

Aceasta înseamnă că poliţele auto obligatorii, care reprezintă o treime din piaţa asigurărilor generale, se vor scumpi considerabil având în vedere că în prezent poliţele RCA generează pierderi uriaşe companiilor de asigurări.

De exemplu, la jumătatea acestui an rata combinată (care arată raportul dintre cheltuielile cu despăgubirile plus cheltuielile operaţionale şi primele încasate) ajungea la 142%, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei încasaţi asigurătorii au cheltuieli totale de 142 de lei. Aceasta înseamnă că poliţele s-ar putea scumpi cu peste 40% după intrarea în vigoare a noilor norme.

Tarifele poliţelor RCA variază în prezent semnificativ de la o companie de asigurări la alta. Astfel, un bucureştean în vârstă de 25 de ani poate scoate din buzunar între 500 şi 1.900 de lei pe an pentru a asigura un autovehicul cu o capacitate cilindrică de 1.400 de centimetri cubi, în timp ce un şofer cu zece ani mai în vârstă plăteşte între 400 şi 800 de lei în funcţie de compania de asigurări aleasă.

Asigurătorii trebuie să transmită anual către CSA tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, calculate pe baze actuariale. Tarifele respective au fost până acum doar un reper teoretic, în practică asigurătorii asumându-şi pierderi din vânzarea poliţelor RCA prin reduceri semnificative de preţ. Aceştia sperau ca astfel să atragă o bază cât mai largă de clienţi cărora să le vândă ulterior şi produse de asigurare profitabile.

Conform noului proiect de norme, asigurătorii trebuie să transmită către CSA ipotezele folosite, metodele actuariale aplicate şi baza de date utilizată pentru aceste calcule, precum şi opinia scrisă a actuarului care a realizat calculele. Calculele trebuie să se bazeze pe o analiză a evoluţiei daunalităţii pe cel puţin 60 de luni.

Măsura CSA vine pe fondul acutizării problemelor din piaţa poliţelor de răspundere civilă auto, reflectată în creşterea numărului clienţilor nemulţumiţi de serviciile oferite de asigurători. Numărul petiţiilor înaintate de clienţi către CSA în prima jumătate a acestui an a urcat cu 60% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, până la aproape 5.500. Cele mai multe plângeri sunt legate de gestionarea dosarelor de daună pe poliţe auto obligatorii.

CSA a luat anul acesta o atitudine fermă faţă de problemele din piaţa asigurărilor, în special a asigurărilor auto, pe care clienţii le reclamă pe diverse căi de mai mulţi ani. Instituţia a înfiinţat o linie telefonică gratuită pentru asiguraţii care solicită asistenţă pentru formularea unei petiţii. De asemenea, autoritatea de reglementare a obligat companiile de asigurări să afişeze pe site-urile proprii situaţia detaliată a reclamaţiilor primite în ultima perioadă.

Companiile de asigurări au subscris în perioada ianuarie septembrie prime de aproape 1,6 miliarde de lei (360 mil. euro) şi au plătit daune cu o valoare cumulată de 1,3 miliarde de lei. La acestea se mai adaugă însă cheltuielile cu comisioanele brokerilor sau agenţilor care au vândut poliţele, alte cheltuieli operaţionale, precum şi rezervele de daună constituite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO