Bănci și Asigurări

Creditele noi pentru firme au scăzut cu 18% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dobânzile la minime istorice şi creşterea economică puternică nu conving firmele să apeleze la bănci.

Creditele noi pentru firme au scăzut cu 18% în august...

Autor: Anelis Baciu

05.10.2016, 00:08 948

Creditele noi în lei şi valută acordate compa­niilor de către bănci au scăzut dramatic în luna august, cu circa 18%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 2,66 miliarde de lei (599 de milioane de euro), potrivit datelor BNR.

Scăderea este îngrijorătoare în contextul în care trendul se menţine de câteva luni în ciuda dobânzilor extrem de scăzute.

Liniile de credit contractate de la bănci reprezintă principala sursă de finanţare pentru companii, în con­diţiile în care accesul la finanţare pe piaţa de capital este mult mai greoi.

Finanţările în lei, care repre­zintă aproximativ 80% din totalul creditelor noi acordate com­paniilor, s-au redus cu 7% în intervalul august 2015-august 2016. Băncile au dat companiilor în august credite în lei în valoare de 2 mi­liarde de lei, cu circa 407 milioane de lei mai puţin faţă de luna anterioară.

„La nivel agregat, rezultatele eco­no­mice şi sănătatea financiară a com­paniilor nefinanciare au continuat să se îmbunătăţească pe parcursul ultimilor ani, firmele având la dispoziţie resurse financiare mai mari generate din activitatea internă, ceea ce le-a permis să acopere necesarul de finanţare prin apelare mai redusă la creditarea bancară“, a explicat Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul BNR.

Finanţările pentru companii au scăzut pe toate valutele, însă cel mai mare declin l-au avut creditele noi în dolari, care s-au redus cu peste 70%, până la 54 milioane de lei în august 2016 faţă de august 2015.

Împrumuturile în dolari au cea mai redusă pondere în totalul creditelor noi acordate, de numai 2%. Pe de altă parte, creditele în euro, care reprezintă mai mult de o cincime din finanţările totale, s-au redus cu circa o treime, până la 605 milioane de lei.

Florian Neagu susţine că analiza evoluţiei lunare a fluxului de credite nu are o reprezentativitate foarte mare, „evolu­ţia putând fi caracterizată de o vo­latilitate ridicată, în contextul în care o pondere semnificativă a împru­mu­tu­rilor destinate companiilor este repre­zen­tată de liniile de credit (acest tip de îm­prumut deţine 36% din stocul total de credite în august 2016)“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO