Bănci și Asigurări

Şedinţă-cheie la BNR la început de an: Boardul BNR nu va modifica dobânda-cheie, cred analiştii

Şedinţă-cheie la BNR la început de an: Boardul BNR nu...

Autor: Claudia Medrega

08.01.2019, 00:07 749

Consiliul de administraţie al BNR poate să decidă în şe­dinţa de politică monetară de astăzi să menţină do­bân­da-cheie la 2,5%, având în vedere aşteptările de tem­perare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creş­terii economice, precum şi măsurile fiscale decise de guvern, care vizează şi băncile, anticipează majoritatea analiştilor.

În 2018, BNR a surprins cu majorarea dobânzii-cheie chiar din luna ianuarie.

Pentru întregul an 2019, unii analişti anticipează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, în timp ce alţii văd posibilă cel mult o majorare a dobânzii până la 2,75%.

În 2019, putem să vedem reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO). Ratele RMO la lei şi valută au staţionat în 2018 la 8%.

„Ne aşteptăm ca BNR să menţină neschimbate condi­ţiile monetare“, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. Pentru întregul an 2019, el anticipează cel mult o majorare de 25 de puncte de bază a ratei-cheie din partea BNR, sincronizată cu o eventuală creştere a facilităţii de depozit a BCE în partea a doua a anului.

BNR a reluat în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii monetare, majorând dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control.

BNR a majorat anul trecut prognoza de inflaţie pentru anul 2019 cu 0,2 puncte procentuale, la 2,9%, înainte de anunţarea noilor măsuri fiscale impuse de guvern, inclusiv „taxa pe lăcomie“ asupra activelor băncilor. Prognoza de inflaţie pentru 2018 a fost de 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO