Bănci și Asigurări

Societăţile de asigurare din Europa au orientat circa 60% din plasamente către investiţiile în obligaţiuni, în timp ce asigurătorii din România deţin o pondere de 84% a investiţiilor în obligaţiuni

Societăţile de asigurare din Europa au orientat circa...

Autor: Mircea Nica

31.12.2020, 13:00 176

Structura investiţională a companiilor de asigurări, atât la nivel european, cât şi la nivel local este puternic orientată către obligaţiuni, asigurătorii din Europa având circa 60% din plasamente în obligaţiuni, în timp ce companiile de asigurare din România deţin o pondere de 84% a investiţiilor în obligaţiuni, potrivit informaţiilor publicate în raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind piaţa asigurărilor la nouă luni din 2020.

“Cadrul macroeconomic deteriorat, persistenţa impactului global al izbucnirii crizei generate de COVID-19 asupra activităţilor economice şi incertitudinile cu privire la evoluţiile viitoare ale economiilor globale menţin riscurile macroeconomice la un nivel ridicat, cu impact semnificativ asupra pieţei europene de asigurări”, se mai arată în raportul ASF.

În ceea ce priveşte solvabilitatea sistemului european de asigurări, conform statisticilor publicate, rata cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) la nivelul pieţei asigurărilor din cele 31 de ţări ce raportează către European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) s-a situat la un nivel de 2,14, iar mediana ratei SCR se află la o valoare de 2,12, conform raportului.

“În ciuda faptului că România a înregistrt niveluri mai reduse ale acestor indicatori comprativ cu media europeaă, perspectivele de dezvoltare ale acestui sector se menţin favorabile. Prin urmare, creşterea gradului de încredere al consumatorilor în industria asigurărilor, lansarea de noi produse de asigurare şi adaptarea acestora la nevoile populaţiei precum şi dezvoltarea educaţiei financiare rămân modalităţi eficiente de consolidare a sectorului de asigurări din România”, potrivit raportului ASF.

La finalul primelor nouă luni din 2020, piaţa asigurărilor din România a înregistrat un volum al primelor brute subscrise de 8,5 mld. lei, în creştere cu aproximativ 4,8%, faţă de perioada similară a anului trecut. Pe segmentul asigurărilor generale, finalul primelor nouă luni din 2020 a adus o creştere cu 6,3%, până la 6,87 mld. lei, în timp ce segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat o scădere cu 1,3%, până la 1,64 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO