Bănci și Asigurări

Subsidiarele BRD au adus 8,8 mil. euro la profitul grupului

22.02.2007, 17:57 29

Cele trei mari subsidiare ale BRD-SocGen - BRD Finance, BRD Sogelease si BRD Securities - au inregistrat anul trecut un profit net de 31 milioane de lei (8,8 mil. euro), reprezentand 4,5% din profitul consolidat al grupului fata de o pondere de 3,9% in 2005. Cresterea profitului comparativ cu anul precedent a fost de aproape 35%.
Soldul creditelor de consum acordate de BRD Finance, compania de specialitate a BRD-SocGen, a urcat cu 44% fata de 2005, pana la 487 milioane de lei (139 milioane de euro).
Marea majoritate au reprezentat-o creditele acordate in magazinele cu care firma a incheiat parteneriate pentru deschiderea de birouri, soldul la 31 decembrie fiind de 445 milioane de lei.
Finantarile au fost acordate unui numar de 342.000 de clienti. Comparativ cu 2005, numarul clientilor a crescut cu aproape 47%. Compania acorda finantari atat direct in magazin (la locul de cumparare a bunului), cat si pe carduri de credit - emise in parteneriat cu comerciantii respectivi.
Soldul finantarilor trase de pe carduri revolving a urcat anul trecut la 42 milioane de lei.
BRD Finance a inceput sa opereze in ultimul trimestru al anului 2004, in primul an de operatiuni inregistrand o crestere trimestriala a soldului de credite de 39% in termeni reali.
Reteaua de parteneri a ajuns la circa 4.000 de comercianti - hipermarketuri, lanturi locale si internationale, magazine locale. Numarul angajatilor BRD-Finance este de circa 450.
Firma este al doilea jucator pe piata companiilor de credite de consum - conform estimarilor SocGen, fiind devansata de Cetelem Romania, filiala locala a grupului rival BNP Paribas.
BRD-Finance este detinuta in cote aproape egale de Franfinance (divizia de credite de consum a Societe Generale) si BRD-SocGen.
Mai veche decat BRD-Finance este subsidiara de leasing a bancii, BRD Sogelease, care a inceput sa opereze in 2002 si a ajuns la un sold al finantarilor de 714 milioane de lei la sfarsitul lui 2006 (204 milioane de euro). Cresterea fata de 2005 a fost de 20%, inferioara dinamicii creditelor de consum acordate prin BRD Finance si cu opt puncte procentuale mai lenta decat in 2004.
Din iulie 2005, grupul BRD detine si o firma de management al flotelor auto - ALD, care avea in gestiune 1.551 de vehicule la sfarsitul lui 2006 apartinand unui numar de 65 de companii.
Grupul BRD nu obisnuieste sa dea publicitatii rezultatele financiare individuale ale subsidiarelor. Prezentarea rezultatelor bancii facuta marti de presedintele Patrick Gelin nu a inclus nicio referire la activitatea BRD Securities, divizia de brokeraj bursier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO