Bănci și Asigurări

Ucraina a crescut dobânda de politică monetară la 25%, în încercarea disperată de a limita inflaţia şi a-şi proteja moneda, care s-a prăbuşit de la invazia Rusiei

Ucraina a crescut dobânda de politică monetară la 25%,...

Autor: Ştefan Stan

02.06.2022, 19:53 1053

Ucraina a dublat ratele dobânzilor, până la 25%, joi, în încercarea de a limita inflaţia de două cifre şi de a-şi proteja moneda, care s-a prăbuşit de la invazia Rusiei.

În prima intervenţie asupra ratelor dobânzii de la atacul trupelor lui Vladimir Putin, la 24 februarie, guvernatorul băncii centrale ucrainene, Kyrylo Shevchenko, a majorat rata dobânzii de referinţă de la 10% la 25%.

Aceasta duce costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2015 - când economia Ucrainei se clătina din cauza anexării Crimeei de către Rusia - şi la cel mai ridicat nivel din Europa.

Invazia rusă a devastat economia Ucrainei, despre care Banca Mondială a prognozat că s-ar putea contracta cu cel puţin o treime în acest an. Războiul a forţat întreprinderile să închidă, a distrus infrastructura, a blocat rutele de transport maritim şi a redus oraşe întregi la ruine.

Shevchenko a solicitat discuţii cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la un nou program de ajutor. Creşterea a fost criticată de un consilier al biroului preşedintelui Volodymyr Zelenskiy, care a declarat că rata este prea mare şi periculoasă pentru economie pe timp de război. Nu a fost clar dacă acesta vorbea în nume personal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO