Bănci și Asigurări

Vasilescu: Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste privind intervenţiile BNR

 Vasilescu: Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste privind intervenţiile BNR

Autor: Ovidiu Tempea

05.06.2011, 16:30 451

Analiştii nu pot estimaintervenţiile BNR, pentru că acestea nu sunt concentrate, iarcalculele făcute în mai de unele bănci nu au avut în vedere căbăncile şi-au redus cu întârziere sumele eliberate din RMO, adeclarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatoruluiBNR.

"Unii analişti continuă seria decalcule fanteziste. Ei vin acum şi ne vând pe piaţă ideea că BNR arfi pus în joc, în luna mai, între 700 de milioane şi un miliard deeuro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale. Mai mult,chiar pentru a fixa cursul la 4,13 lei/euro", a comentatVasilescu.

Analiştii ING Bank au dat publicităţii o estimare potrivit căreia BancaNaţională a României (BNR) a vândut, în a doua parte alunii mai, între 700 milioane euro şi un miliard de euro pentru aîmpiedica deprecierea monedei naţionale dincolo de nivelul de 4,14lei/euro.

Ministerul Finanţelor s-aîmprumutat în luna mai cu 939,2 milioane de euro prin emiterea detitluri de stat în valută cu scadenţă la trei ani pe piaţa internă.Operaţiunea a contribuit semnificativ la creşterea rezervelorvalutare, iar aprecierea dolarului american şi lirei sterline faţăde moneda europeană a adus alte 400 milioane euro, potrivitcalculelor ING.

"Rezervele valutare au crescut cu600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar în realitate estefoarte probabil ca BNR să fi vândut euro, pentru a fixa cursul lacirca 4,13 lei/euro", apreciază analiştii ING.

Vasilescu a precizat ca BNR nu areţintă de curs şi niciodată nu comentează intervenţii sauneintervenţii pe piaţă, dar este necesar să dea un exemplu de cumpoate fi greşit un calcul aritmetic, aparent fărăprobleme.

"În primul rând, suma de 400 demilioane e scoasă din burtă; ea este mai mică, chiar mult mai mică.În al doilea rând, analiştilor în cauză le-a scăpat un faptesenţial, şi anume că după ce la 24 aprilie a intrat în vigoarereducerea rezervelor minime obligatorii, iar băncile nu s-aurepezit să tragă de la BNR întreaga sumă de 1,3 miliarde euro ce lerevenea. Prin urmare, cea mai mare parte a acestei sume a fosttrasă în luna mai. Aici probabil că s-a rupt filmul analiştilor", aexplicat Vasilescu. Citiţi mai mult despre estimările naliştilor privind intervenţiile BNR pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO