Bănci și Asigurări

Volksbank afirma ca mai da credite de inca 1 mld. euro

Volksbank afirma ca mai da credite de inca 1 mld. euro

Gerald Schreiner a reusit sa propulseze Volksbank in ierarhia primelor cinci banci de pe piata

08.05.2008, 19:22 9

"Nu vom mai vedea cresteri de 150%, pe fondul bazei de comparatie mai mari. Ca volum, vom inregistra insa o crestere de 1-1,3 miliarde de euro", a declarat pentru ZF Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania. Cu un sold al creditelor de 2,5 miliarde de euro la sfarsitul lui martie, banca a inregistrat o crestere cu 150% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea a fost sustinuta de dezvoltarea retelei teritoriale, atat prin unitati proprii, cat si prin agentii operate in regim de franciza. Nu ne-am schimbat strategia, ramanem orientati pe zona de retail", a explicat Schreiner. Banca si-a extins reteaua proprie cu peste 90 de unitati in ultimul an, ajungand la 245 de locatii, dintre care 150 sunt sucursale proprii si 95 in regim de franciza.
In alta ordine de idei, Schreiner afirma ca sarcina de crestere a soldului este mai dificila, in conditiile in care si rambursarile de credite au crescut, ajungand acum sa se ridice la 30-40 de milioane de euro lunar. "Ar trebui sa acceleram vanzarea de credite in agentii."
El spune ca, in ciuda cresterii agresive, banca nu a resimtit o deteriorare a portofoliului de credite, chiar dupa deprecierea puternica a leului din toamna trecuta si cresterile de dobanzi operate.
Schreiner considera ca aplica deja o politica de risc destul de conservatoare, impunand clientilor care doresc sa contracteze credite un venit minim pe familie de 500 de euro. Pragul a fost de altfel majorat recent, nivelul precedent fiind de 300 de euro.
Grosul afacerilor Volksbank vine din zona de retail: peste 80% din portofoliul de credite reprezinta finantari pentru acest sector.
Totodata, cea mai mare parte a creditelor sunt garantate cu ipoteci, in cazul carora incidenta problemelor la rambursare este foarte scazuta. "Doar 4,5% din portofoliu sunt credite de consum, acordate fara garantii reale."
Seful Volksbank spune ca banca realizase in trecut teste de stres, care indicau o mentinere a calitatii portofoliului, chiar in scenariul unei deprecieri de 10% sau 20% a cursului.
De altfel, o astfel de depreciere chiar a aparut, cursul mediu al euro urcand in martie la 3,72 lei, cu aproape 19% peste nivelul din iulie trecut.
In alta ordine de idei, Schreiner considera ca standardul impus de BNR pentru normele de creditare a persoanelor fizice, care prevad calcularea gradului de indatorare fata de venitul disponibil dupa deducerea unui cos de cheltuieli de subzistenta, este destul de restrictiv.
"Desi mediul de afaceri este destul de riscant, nu vom incetini nicio activitate. Piata nu este mai rea decat ne asteptam in urma cu un an", afirma seful Volksbank. Astfel, banca va continua sa isi dezvolte reteaua conform strategiei.
In ceea ce priveste politica monetara, Schreiner spune ca era de asteptat ca BNR sa continue intarirea, iar o noua majorare de dobanda ar putea sa fie operata, pana la nivelul de 10% pe an. "Dobanda ar trebui totusi sa coboare in a doua parte a anului, pe fondul unei incetiniri a inflatiei".
Volksbank nu are insa in vedere o modificare a dobanzilor la creditele in lei, cel putin pentru moment. Banca a lansat recent un credit ipotecar in lei, cu o dobanda de 9% pe an. La depozitele in lei pe o luna, banca ofera acum o dobanda 10% pe an.
Austriecii nu s-au preocupat pana acum de atragerea de depozite, avand in sold mai putin de 600 de milioane de euro atrase de la clientela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO