Bănci și Asigurări

ZF Live: Ce cheltuieli a tăiat guvernul ca să menţină valabilă reducerea CAS de 5% şi anul viitor

Autor: Roxana Rosu

12.12.2014, 00:08 464

Guvernul a fost mult mai conservator decât în alţi ani în ceea ce priveşte nivelurile veniturilor prog­­nozate la buget în 2015, estimând o creştere de doar de 3,5% faţă de anul curent, a fost concluzia discuţiei de ieri de la ZF Live dintre Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, moderator, şi Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF.

Veniturile preconizate ale bugetului general consolidat pe 2015 sunt prevă­zute să crească cu 3,5% faţă de estimarea de venituri din acest an, în vreme ce cheltuielile ar urma să avanseze într-un ritm mai lent, de 2,4%, continuând consolidarea fiscală din ultimii ani.

Ministerul Finanţelor a publicat ieri Proiectul legii bugetului de stat şi Proiectul legii bugetului asigurărilor, veniturile consolidate urmând să fie de 226,3 miliarde de lei (31,9%, pondere a veniturilor în PIB), iar cheltuielile consolidate de 239,3 milioane de lei (33,7% pondere a cheltuielilor în PIB).

n Sunt câteva surprize în bugetul pe 2015. Prima dintre ele este deficitul, unde aflăm că România este „de partea bună“ a Europei, cu un deficit asumat de 1,8% pe cash din PIB în 2015. În 2013, Grecia avea un deficit bugetar de 15% din PIB, Spania – 12%, Marea Britanie de 6%. Noi ne-am măcinat o săptămână ba că e deficit de 0,9 sau de 1,4% şi pe aceste ţări nu le întreabă nimeni de sănătate financiară, a spus Sorin Pâslaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO