Burse - Fonduri mutuale

A fost „prea atractiv“ preţul din oferta Romgaz? Dumitraşcu: Uitaţi-vă la cât era valoarea companiei la finalul anului trecut şi cât e acum

A fost „prea atractiv“ preţul din oferta Romgaz?...

Autor: Andrei Chirileasa

05.11.2013, 00:06 1025
Preşedintele Autorităţii de Su­pra­veghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu consideră că preţul la care statul a vândut acţiunile Romgaz a fost „prea atractiv“ din cauză că echipa de consultanţi nu a evaluat corect ce­re­rea potenţială.
 
Reprezentanţii Departamentului pen­tru Energie, care au coordonat ofer­ta Romgaz din partea statului ro­mân, nu au dorit să comenteze de­cla­ra­ţiile lui Ruşanu. Ei susţin însă că valoa­rea la care a fost evaluată Romgaz în ofer­ta publică iniţială depăşeşte orice eva­luare anterioară a companiei.
 
Niciunul dintre cei patru membri ai con­sorţiului de intermediere, format din banca americană Goldman Sachs, aus­triecii de la Erste Bank, BCR şi firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Invest­ment, nu a dorit să comenteze afirma­ţiile lui Ruşanu, politica Gold­man Sachs fiind de a nu face niciun co­mentariu. De altfel, nici la conferinţa de presă de vineri în care a fost anunţat rezultatul ofertei Romgaz nu a participat niciun reprezentant al consorţiului.
 
Statul a vândut 15% din Romgaz, cea mai valoroasă companie pe care o are în portofoliu, la preţul de 30 de lei/acţiune, încasând 390 de milioane de euro. Intervalul de preţ stabilit pentru vânzarea acţiunilor a fost 24-32 de lei, iar cererea pentru acţiuni a fost de circa şapte ori mai mare decât oferta. Tranşa de retail a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, la preţul maxim de 32 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO