Burse - Fonduri mutuale

Atentia investitorilor a fost atrasa de tranzactia anului de la Rompetrol

29.08.2007, 18:24 15

Profitand de stirea tranzactiei de 2,7 mld. dolari prin care compania petroliera de stat din Kazahstan a preluat 75% din grupul Rompetrol, indicii de la Bucuresti merg impotriva trendului european. In timp ce pietele de pe batranul continent au inregistrat ieri pierderi seriose, la noi indicele BET a avansat pana in final cu 2,3%.
"Responsabile" pentru aceste evolutii sunt companiile petroliere, in special Rompetrol Rafinare Constanta, care cu noua pondere in calculul indicelui, 10%, afecteaza serios miscarile acestuia. Actiunea a sarit si ieri cu aproape 15%, iar in doua zile a avansat cu 30%.
Optimismul de pe companiile din grupul Rompetrol s-a raspandit si asupra celorlalte companii petroliere, titlurile Petrom, companie detinuta de austriecii de la OMV, avansand si ele cu 2,9%. Petrom este responsabila pentru 20% din evolutia indicelui BET. Acesta a recuperat peste 10% in doar sapte sedinte, revenind puternic dupa caderea din prima jumatate a lunii august. Corectia europeana s-a simtit insa la indicele BET-C, care ofera o privire de ansamblu asupra pietei, care ieri a urcat moderat cu 1,7%. "Evolutia de la Bursa de Valori Bucuresti este una linistita in ultima perioada, fara oscilatii puternice, cu exceptia celor de pe titlurile Rompetrol. De aceea ma astept la o asezare a pietei si intrarea pe o zona de acumulare", spune Adrian Danciu, analist la societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Societatile de investitii financiare au fost insa cele mai afectate, cotatiile acestora coborand in medie cu 0,21%. Indicele acestora, BET-FI, ramane insa peste nivelul de 85.000 de puncte.
"Este un lucru bun pentru societatile de investitii financiare ca a fost strapuns pragul de 83.000 de puncte. Cred ca preturile la SIF se vor stabili in jurul actualelor cotatii. Volumele reduse arata o stare de asteptare in randul investitorilor. Sunt mai multe stiri care ar putea sa apara in legatura cu acesti emitenti, printre care se numara si o posibila listare a Erste", mai spune Adrian Danciu.
Rulajele pe titlurile societatilor de investitii financiare au fost sustinute de tranzactiile "deal", cate una pentru fiecare dintre cele cinci titluri. Valoarea acestora a fost de cate aproape 1 mil. euro fiecare, iar preturile de transfer au fost foarte apropiate de cele de pe piata regular.
Piata RASDAQ este si ea marcata de ceea ce probabil va fi tranzactia anului in Romania. In primele cinci cele mai tranzactionate actiuni de pe acest segment se regasesc Rompetrol Bucuresti (VEGA) si Conpet (COTE). Acestea au avansat ieri cu 24,8%, respectiv 8%. Printre emitentii care au facut ieri piata s-au numarat: producatorul de lactate Albalact, producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb si compania cu afaceri in domeniul serviciilor la sonda Dafora Medias.
La nivelul pietei reglementate a actiunilor valoarea totala a tranzactiilor a fost una modesta, 18,3 mil. euro (60 mil. lei), iar in ceea ce priveste segmentul RASDAQ, rulajul aici a ajuns la 6,6 mil. euro (21,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO