Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj: Pretul actiunilor Petrom ar trebui sa fie de 0,37-0,4 lei

Broker Cluj: Pretul actiunilor Petrom ar trebui sa fie de 0,37-0,4 lei
25.11.2008, 18:59 116

"Indicatorii economici ai activitatii Petrom (SNP), sunt caracteristici unei companii puternice, solide, neintrevazandu-se riscuri majore care sa aduca compania in imposibilitatea de a face fata datoriilor atat pe termen scurt cat si pe termen lung", se arata intr-un raport de analiza realizat de Broker Cluj dupa publicarea de catre Petrom a rezultatelor financiare pe primele noua luni ale anului.

Potrivit raportului, indicatorii de rentabilitate ai companiei au inregistrat cresteri semnificative in ultimul an, unii dintre acestia atingand niveluri record.
De exemplu, profitabilitatea economica, rezultata din raportul excedent brut din exploatare (EBE) supra cifra de afaceri, a atins un nivel record de 35,16% in primele noua luni din 2008, dupa ce s-a situat in perioada 2005-2007 in jurul valorii de 25%, potrivit datelor Broker Cluj. Excedentul brut din exploatare reprezinta surplusul monetar potential degajat de activitatea de exploatare stabilindu-se ca diferenta intre valoarea adaugata (plus subventiile de exploatare), pe de o parte, si impozitele, taxele si cheltuielile de personal pe de alta parte. Valoarea EBE este apropiata, in general, de cea a EBITDA.
Un alt indicator care a inregistrat o crestere semnificativa este rentabilitatea capitalurilor proprii, care a atins un nivel anualizat de 32,61%, dupa ce s-a situat in ultimii ani intre 21% si 25%.
Cresterea indicatorilor Petrom a fost determinata de evolutia rezultatelor companiei. Cifra de afaceri neta a companiei petroliere a crescut cu 52% in primele noua luni, la 13 mld. lei, peste nivelul afacerilor nete totale de anul trecut, iar veniturile din exploatare au avansat cu 50%, la 13,46 mld. lei. In comparatie, cheltuielile din exploatare s-au majorat cu 40,5%, ceea ce a determinat aproape o dublare a rezultatului din exploatare, la 2,5 mld. lei. In consecinta, marja din exploatare a crescut de la 16% anul trecut, la 19,3%.
"Dinamica mai redusa a cheltuielilor de exploatare vizavi de veniturile operationale a dus si la imbunatatirea marjei de exploatare. In cadrul cheltuielilor operationale se poate observa o dinamica mai redusa in ceea ce priveste forta de munca, in conditiile in care retehnologizarea instalatiilor precum si reorganizarea unor activitati a dus la o diminuare a numarului de angajati pana la sfarsitul anului 2007", sustine Adrian Danciu, analist la Broker Cluj si autorul raportului.
El mai arata ca programul de modernizare a sondelor initiat de Petrom in 2007 a contribuit la cresterea rezultatului operational pe segmentul de explorare si productie. La sfarsitul lunii noiembrie, Petrom opera cu 4.339 sonde modernizate din care 2.227 modernizari au fost realizate in decursul anului 2008. Astfel, in conditiile in care pretul mediu realizat la titei a crescut in primele noua luni cu 69% la 108 dolari, costul intern de productie a urcat cu 11,6% la 18,3 dolari, iar rezultatul operational (EBIT) din explorare si productie a crescut cu 65% la 3,41 mld. lei, potrivit raportului Broker.
"Avand in vedere faptul ca profitabilitatea Petrom este data in mare parte de segmentul de explorare si productie, pretul titeiului jucand un rol determinant, ar trebui sa ne asteptam in urmatoarea perioada la o diminuare a marjelor de rentabilitate", sustine Danciu, care estimeaza o scadere a cifrei de afaceri a Petrom cu 10% in 2009.
Pretul titeiului a scazut in cateva luni de la un maxim de 150 de dolari atins in iulie, la 50 de dolari pe baril in noiembrie. Ca masura impotriva riscului deprecierii exagerate a pretului titeiului, Petrom a apelat la instrumente de acoperire a riscului pentru 40% din productia pentru 2009. Astfel, Petrom si-a asigurat pentru cantitatea mentionata un nivel minim al pretului de vanzare de 80 de dolari pe baril.
Analistii Broker sustin ca, utilizand ca baza comparativa media companiilor din sector, cotatia actiunii Petrom ar trebui sa se situeze in intervalul 0,37-0,4 lei/actiune.
Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la un pret de 0,186 lei/actiune, dupa ce au castigat ieri 5%, iar PER-ul lor (pret raportat la profitul net pe actiune) este sub 4, fata de o medie de 6,8 calculata de analistii Broker la nivel sectorial. De asemenea, marja neta a Petrom de 17,6%, este aproape dubla fata de media sectoriala de 9,3%.
In comparatie, Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata din lume, se tranzactioneaza la un PER de 7,41 si are o marja neta de 10,57%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO