Burse - Fonduri mutuale

Ceramica va investi 24 mil. euro in triplarea capacitatilor de productie

Ceramica va investi 24 mil. euro in triplarea capacitatilor de productie

Click pentru imaginea intreaga

28.02.2008, 19:55 19

Producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE), controlat de fondul american de investitii Advent International, va incepe anul acesta un program de investitii de 24 de milioane de euro, care va fi finalizat in primul trimestru din 2009, in urma caruia isi va tripla capacitatea de productie de caramizi.
Din total, sectia de productie de caramida va atrage o investitie de 17 milioane euro, restul de 7 milioane de euro urmand sa fie indreptati catre o linie de preparare a materiei prime. Fondurile provin din majorarea de capital, de 14 milioane de euro, finalizata la inceputul acestui an, restul urmand sa fie acoperit din surse proprii si credite.
"Daca in 2007, capacitatea de productie a Ceramica a fost de 160.000 de metri cubi pe an, aceasta va creste in 2008 la 180.000 de metri cubi pe an, urmand ca in 2009 sa atinga un volum record de 460.000 de metri cubi", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.
Producatorii de caramizi au anuntat pentru urmatorii ani investitii puternice in majorarea capacitatilor de productie pentru a putea face fata cererii de pe piata.
"Productia locala va reusi sa satisfaca cererea undeva la nivelul anilor 2010-2011, pentru ca o investitie intr-o fabrica de caramizi necesita o perioada mai mare de constructie. Anul acesta importurile vor ajunge la circa 20-25%, urmand ca in anii urmatori sa scada", a afirmat Mangalagiu.
Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, in crestere cu 21,4% comparativ cu nivelul din 2007 si un profit net de peste 3 milioane de euro. Compania a avut anul trecut afaceri de circa 14 milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de 2006, si un profit net de 3,8 milioane de euro.
Pe termen mediu, Ceramica Iasi intentioneaza sa acopere intregul necesar de caramida din Moldova. "Chiar daca numarul autorizatiilor de constructie eliberate in regiunea de nord-est in 2007 a fost mai mic fata de anul anterior, consumul de caramida a crescut prin marirea suprafetelor construite si prin marirea grosimii peretilor constructiilor rezidentiale. Daca estimam la 10% cresterea medie anuala a consumului pentru urmatorii cinci ani, Ceramica va asigura, incepand cu 2009, consumul de caramizi din Moldova", explica Mangalagiu.
Piata locala de caramizi a atins anul trecut un volum de 2,5 milioane de metri cubi si o valoare de 210 milioane de euro, pentru acest an fiind previzionata o crestere de circa 15%, la 240 de milioane de euro.
"Anticipam o crestere a preturilor utilitatilor, care au o pondere importanta in costurile de productie, a cheltuielilor asociate cu adaugarea de noi servicii catre clientii nostri, a celor pentru programul de intretinere a utilajelor si nu in ultimul rand majorarea cheltuielilor cu personalul", a mai spus Mangalagiu.
Potrivit lui, pretul unui metru cub de caramida va creste anul acesta cu circa 10%, pana la 100 de euro.
Ceramica Iasi a vandut in luna iunie a anului trecut un pachet de 65,88% catre holdingul ungar Ugirofin, controlat de Advent International, pentru 22,3 milioane de euro.
Actiunile Ceramica Iasi au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 2,91 lei/actiune, in scadere cu 2,3%. Capitalizarea companiei este de circa 90 mil. euro, luand in considerare si majorarea de capital finalizata recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO