Burse - Fonduri mutuale

Decepţii pe Bursă: Fondurile de investiţii listate au mâncat între 16% şi 83% din banii investitorilor

Decepţii pe Bursă: Fondurile de investiţii listate au mâncat între 16% şi 83% din banii investitorilor
21.07.2010, 23:00 65

Cele trei fonduri de investiţii închise listate în ultimii anipe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au adus pierderi investitorilorcare au subscris în ofertele publice iniţiale, tranzacţionându-seîn cea mai mare parte a timpului sub preţul din IPO.

STK Emergent (STK), fondul administrat de firma STK Financialdin Cluj, a strâns în 2008 aproape 6 mil. euro de la investitoriide pe Bursă. Fondul şi-a vândut titlurile în ofertă cu 281 de lei,iar încă de la debutul pe Bursă valoarea a scăzut la jumătate, dincauza prăbuşirii generalizate a pieţei pe parcursul lui 2008.Fondul a pierdut şi din cauza expunerii ridicate pe sectorulimobiliar, aproape jumătate din active fiind plasate într-o firmăde dezvoltare imobiliară proprie. Deşi a mai recuperat la începutulacestui an o parte din pierderi, pe revenirea Bursei, titlurile STKse tranzacţionează la mai puţin de 20% din valoarea din ofertă.

Celelalte două fonduri listate, OTP Wise Ro (WRO) şi OTP GreenEnergy (GRE), au strâns anul trecut circa 4 mil. euro de pe Bursă,ambele fiind instrumente financiare complexe, ale căror randamentesunt determinate de evoluţia unor indici sau a unor coşuri deacţiuni. Deşi ambele sunt fonduri cu capital garantat, Wise Rogarantându-le investitorilor că vor recupera cel puţin investiţiainiţială, de 200 de lei/acţiune, iar Green Energy le garanteazăinvestitorilor chiar un randament de 10% peste investiţia de 200 delei/acţiune, titlurile au scăzut pe Bursă, ajungând să setranzacţioneze cu 15% până la 25% sub preţul din IPO. Investitoriicare cumpără la aceste preţuri au ocazia de a-şi asigura unrandament de peste 20% pe următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO