Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online - Cum a ajuns CNVM sa fie obligata sa plateasca despagubiri de 7,5 mil. lei clientilor firmei de brokeraj Mobinvest

24.02.2010, 00:00 146

Un grup de peste o suta de investitori, fosti clienti aisocietatii de brokeraj Mobinvest din Oradea, au obtinut in instantadaune in valoare de 7,5 mil. lei pe care trebuie sa le primeasca dela Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Mobinvest,potrivit unei hotarari a Tribunalului Bihor. Hotararea poate fiatacata prin recurs.

Scandalul de la Mobinvest este unul dintre cele mai mari dinultimii ani de pe Bursa.

Decizia luata de instanta judecatoreasca este o prima solutie incazul Mobinvest, dupa aproape doi ani de la declansarea cazului.Cei pest o suta de investitori, din totalul de 573 ai societatii debrokeraj din Oradea, au obtinut astfel daune de 7,5 mil. lei pentrupierderile inregistrate ca urmare a blocarii de catre CNVM aconturilor de instrumente financiare deschise la Mobinvest inintervalul cuprins intre 9 iulie si 5 decembrie 2008, in urma unornereguli constatate de Comisie in activitatea firmei debrokeraj.

In acest interval de cinci luni, principalul indice bursier BETa pierdut peste 50%, iar indicele celor cinci societati deinvestitii financiare BET-FI a pierdut peste 65%. Astfel, ceiaproape 600 de clienti au ramas captivi pe o bursa in picaj,neputandu-si vinde actiunile, ceea ce le-a adus pierderisemnificative.
Instanta judecatoreasca va stabili cum anume va fi impartitadaunele de 7,5 mil. lei intre CNVM si Mobinvest. Oficialii CNVM audeclarat ca "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va exercitacaile legale de atac in termenele stabilite de Codul de ProceduraCivila impotriva hotararii Tribunalului Bihor - Sectia Comerciala,in dosarul 2714/111/2009".

La inceputul anului, Comisia mai avea circa 3 mil. lei inconturi, astfel ca indiferent de cat anume ii va reveni de platitComisiei din totalul de 7,5 mil. lei, resursele financiare aleComisiei vor fi puse la grea incercare. Prin atacarea decizieiTribunalului Bihor cu un recurs, CNVM ar putea castiga un ragazpretios de timp.

"In instanta se va stabili cat va plati fiecare dintre parti. Euvoi plati partea cuvenita societatii Mobinvest", a spus GavrilAvram, fostul presedinte si actionar al societatii Mobinvest. El afost sanctionat de CNVM cu o amenda de 10.000 de lei si suspendareapentru trei ani a dreptului de desfasurare de activitati sauservicii de investitii financiare. Tot in 2008, CNVM a retras siautorizatia de functionare a societatii de brokeraj.

Potrivit lui Avram, alte cateva sute de fosti clienti urmeaza sadea CNVM si Mobinvest in judecata pentru a-si recuperapierderile.

Cum s-a ajuns la blocarea conturilor

Blocarea conturilor de instrumente financiare a fost decisa dearbitrul pietei de capital ca urmare a descoperirii unor denereguli la societatea de brokeraj. Printre neregulile descoperitein 2008 de CNVM se numara: societatea a decontat tranzactii decumparare de actiuni si a operat retrageri de numerar pentru optclienti, in conditiile in care soldul conturilor acestora eradebitor (adica acestia datorau bani altor investitori), utilizanddisponibilitatile celorlalti clienti, fara a avea acordul acestora.De asemenea, societatea a pastrat in casierie, pe perioadeindelungate de timp, sume importante de bani si nu a luat decatmasuri superficiale in vederea pastrarii in siguranta a activelorclientilor.

Cum arata bilantul societatii de brokerajMobinvest

Potrivit celor mai recent informatii, valoarea estimata lasfarsitul lunii septembrie 2008 a portofoliului celor 573 clientiera de aproape 31,8 mil. lei. Soldul de casa pe total clientiMobinvest era negativ, respectiv de minus 3 mil. lei, la acea data,mai exact societatea trebuia sa recupereze 3 mil.lei. Clientiidebitori erau in numar de 217, avand un sold de casa negativ invaloare de 5,5 mil. lei. Valoarea estimata la sfarsitul luniiseptembrie 2008 a portofoliului detinut de acestia era de 11,8 mil.lei. Clientii creditori erau in numar de 355 si erau inregistraticu un sold de casa de 3,47 mil. lei si o valoare estimata aportofoliului de 20 mil. lei. In conturile societatii erau 545.213lei, suma ce acoperea doar 15,7 % din soldul de casa al clientilorcreditori.

"Fiecare societate de brokeraj are clienti debitori, nu doarMobinvest. In 2008, la doar cateva zile de la emiterea Ordonanteiprin care CNVM a decis blocarea conturilor, am cerut Comisiei saimi dea un interval de timp in care sa corectez totul, insa nu amprimit niciun fel de ragaz", a mai spus Avram.

Potrivit ordonantelor emise de CNVM, din iulie si pana in august2008, arbitrul pietei de capital a acordat la fiecare douasaptamani un termen limita de cinci zile in care societatea sarecupereze sumelor datorate de clientii debitori.

Administrarea speciala o solutie de avarie pentruMobinvest

Timp de cateva luni in 2008, societatea Mobinvest din Oradea afost pusa sub administrare speciala, o premiera pentru piata localade capital. CNVM a desemnat atunci firma Dinu Urse si Asociatii dinBucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa,drept administrator special. Potrivit lesgislatiei, administratorulspecial trebuia sa preia integral atributiile consiliului deadministratie al Mobinvest, insa, in cazul Mobinvest,administratorul special a intocmit un raport al situatiei in carese afla societatea pe care l-a transmis ulterior CNVM. In bazaacelui raport, CNVM a dispus deblocarea conturilor de instrumentefinanciare ale clientilor, continuand pana in prezent sa tinablocate conturile de disponibilitati banesti ale clientilor, cuexceptia alimentarilor.

Gavril Avram nu se afla insa la prima confruntare cu CNVM. In2007, Avram a mai fost amendat de CNVM pentru manipularea cursuluiactiunilor Amonil. De asemenea, Casa Romana de Compensatie a dat injudecata Mobinvest pentru recuperarea a peste 1,7 mil. lei. Aceastasuma era datoria pe care brokerii au avut-o ca urmare a pozitiilordeschise in 2006 pe Bursa de la Sibiu pe contractele futures avandca activ suport actiunile Amonil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO