Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de retail au un câştig de 22% în două luni pentru acţiunile Petrom cumpărate în oferta Fondului Proprietatea

Investitorii de retail au un câştig de 22% în două...

Autor: Dan Grigore Ivan

13.12.2016, 00:08 813

Creşterea cotaţiei de petrol, alimentată în principal de acordul la care au ajuns cei 13 membri ai OPEC pe 30 noiem­brie, s-a propagat şi în preţul acţiunilor com­paniilor energetice, iar după creş­teri importante pe plan extern, unda a ajuns şi la Bu­cureşti.

Încrederea investitorilor în viitorul sectorului a fost aca­parată şi de compania petrolieră OMV Pe­trom (SNP), ale cărei acţiuni s-au apreciat cu 5,43% de la data acordului OPEC şi până în prezent.

Oferta Fondului Proprietatea (FP) de înstrăinare a unei participaţii de 6,4% din Petrom a dat ocazia in­ves­titorilor de retail să cumpere acţiuni Petrom la pre­ţuri cu discounturi între 3% şi 5% faţă de preţul fi­nal, echivalentul unor cotaţii de 0,1995 lei şi 0,2040 lei. Astfel, un investitor care ar fi hotărât să se angre­ne­ze într-o astfel de poziţie ar înregistra astăzi un ran­dament de peste 20% din octombrie până în prezent.

Cotaţia petrolului Brent, etalonul sub care sunt încheiate două treimi din contractele petroliere, a cres­cut de la anunţul OPEC din data de 30 noiembrie cu peste 20%, atingând nivelul de 56 dolari/baril, ni­vel nemaiîntâlnit din vara anului 2015. Ieri preţul pe­tro­lului a crescut cu peste 4% în contextul în care şi alte ţări producătoare de petrol nemembre ale OPEC s-au raliat măsurii concertate de îngheţare a pro­duc­ţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO