Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 19 ianuarie 2024: Bursa creşte cu 0,4%, dar încheie săptămâna cu o scădere de 1% pe BET. Vineri, aprecieri pe Transgaz (2,5%), Aquila (2,4%) şi BRD SocGen (1,5%)

Jurnal bursier, 19 ianuarie 2024: Bursa creşte cu 0,4%,...

Autor: Eduard Ivanovici

19.01.2024, 18:19 314

Indicele de referinţă BET a crescut cu 0,4% vineri, 19 ianuarie 2024, pe fondul unei lichidităţi de 42 de milioane de lei pe toate instrumentele financiare de la Bursa de Valori Bucureşti, însă a încheiat săptămâna cu un minus de 1% în contextul unui val de vânzări pe pieţele externe.

Benchmark-ul a început săptămâna cu un nou record de 15.803 puncte, marcând o serie de şase şedinţe consecutive de creştere, în care a înregistrat multiple maxime istorice. Ulterior a venit o corecţie de 0,14%, urmată de un declin de 1,38% miercuri, cel mai ridicat din ultima lună.  Săptămâna trecută, evaluarea cumulată a companiilor listate s-a redus cu 2,05 miliarde de lei.

Evoluţia a avut loc pe un fundal roşu la nivelul continentului, după ce Christine Lagarde, guvernatoarea Băncii Centrale Europene, a diminuat considerabil speranţele investitorilor conform cărora dobânzile la euro vor începe să scadă începând din primăvară, sugerând că  relaxarea politicii monetare ar putea avea loc abia în vară.

De altfel, o parte din acţiunile europene aveau deja încorporate în preţ o potenţială scădere a dobânzilor începând cu lunile martie sau aprilie, spun unii analişti.

La nivel european, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 0,3X% spre sfârşitul şedinţei, pe măsură ce Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia se apropia de final.  În Regatul Unit, FTSE 100 creştea cu marginal, cu 0,05%, indicele fiind afectat anterior de datele privind inflaţia britanică de luna trecută, care au surprins o creştere neaşteptat de mare a preţurilor. La Paris, CAC scădea cu 0,5%, iar DAX de la Frankfurt cu 0,15%. 

Revenind pe piaţa locală, cele mai ridicate randamente din indicele BET au fost afişate vineri de emitenţi precum BRD SocGen (1,5%), Nuclearelectrica (1,4%), Romgaz (0,8%), Transgaz (2,5%), Digi Communications (1,33%) şi Aquila Part Prod (2,4%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO