Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: SIF-urile sunt de cumpărat, indiferent cum ar fi evaluat BCR

Raiffeisen: SIF-urile sunt de cumpărat, indiferent cum ar fi evaluat BCR

Autor: Andrei Chirileasa

12.10.2010, 23:46 48

Firma apreciază că preţurile actuale ale acţiunilor SIF, caresunt apropiate de cele înregistrate în urmă cu un an, suntdeterminate de perspectivele negative ale economiei româneşti, darşi de evoluţia lentă a procesului legislativ privind ridicareapragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, care nu a maialimentat preţul acţiunilor în ultimele luni.

"Nu vrem să minimizăm poziţia slabă a economiei româneşti, carene aşteptăm să se contracte cu 3% în 2010 şi să crească cu doar 2%în 2011, dar în opinia noastră SIF-urile sunt evaluate (pe Bursă -n. red.) pentru un scenariu mai urât, deci oferă un raportrisc/recompensă atractiv", susţin analiştii Raiffeisen, care maicred că pragul de deţinere va fi într-un final majorat.

Potrivit calculelor lor, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) ar aveacel mai mare potenţial de creştere (peste 100%). La polul opus seaflă titlurile SIF Oltenia (SIF5), unde rezerva de creştere este de35%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cele maitranzacţionate din categoria SIF-urilor, au înregistrat cele maimari creşteri de la începutul lunii septembrie, câştigând fiecarepeste 10%.

Analiştii Raiffeisen au evaluat acţiunile SIF pe baza activelorpe care acestea le au în portofoliu, acordând o atenţie deosebităBCR, unde SIF-urile deţin câte 6% din acţiuni. Evaluarea acţiunilorBCR s-a realizat pe baza a patru scenarii, rezultând preţuricuprinse între 9,05 lei/acţiune, în evaluarea pe baza dividendelorviitoare, şi 18,55 lei/acţiune, în scenariul unui schimb de acţiuniBCR contra acţiuni Erste, la un raport de schimb de 7,2 acţiuni BCRpentru o acţiune Erste. Scenariul de bază evaluează acţiunile BCRprin metoda comparaţiei cu indicatorii financiari ai unor băncilistate. În acest scenariu, preţul obţinut este de 14,54lei/acţiune, uşor mai mare decât cel oferit de Erste Banksalariaţilor BCR în oferta din septembrie.

Participaţiile listate au fost evaluate la preţurile actuale(mark-to-market), aplicându-se un discount de 50% în cazul celornelichide. La valoarea activului net (VUAN) rezultat în scenariulde bază, analiştii Raiffeisen au mai aplicat un discount de 30%pentru a obţine preţurile-ţintă.

"Subliniem faptul că din cauza profiturilor slabe pe RAS dinacest an randamentele dividendelor aşteptate sunt semnificativ maireduse pentru toate SIF-urile", se mai arată în raportulRaiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO