Burse - Fonduri mutuale

Timiş pleacă de la conducerea afacerii care l-a făcut miliardar

Timiş pleacă de la conducerea afacerii care l-a făcut miliardar

Autor: Adrian Cojocar

05.07.2012, 00:06 2653

Controversatul om de afaceri de origine română Frank Timiş, prin­ci­pa­lul acţionar şi preşedinte al companiei mi­niere African Minerals (simbol bur­sier AMI) cu o capitalizare de 1,5 mi­liar­de de euro, intenţionează să se retragă de la con­du­cerea companiei după ce l-a numit pe Keith Calder în funcţia de CEO al acesteia.

Odată cu venirea lui Keith Calder la condu­ce­rea companiei miniere, Frank Timiş plănuieşte să de­ţină doar o funcţie non-exe­cutivă în ca­drul African Mine­rals, o com­panie fon­da­tă de el care a descoperit unul dintre cele mai mari zăcăminte de fier din lume, scrie Financial Times.

Calder, care anterior a lucrat la gi­gantul Rio Tinto şi a fost director general la o altă companie minieră importantă, Western Coal, îl va înlocui pe Alan Watling, care s-a retras în luna mai de la şefia African Minerals.

În luna aprilie a acestui an African Minerals a primit în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie de­ţi­nută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume în cadrul uneia dintre cele mai im­por­tante tranzacţii în care a fost implicat un ro­mân. În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Ton­kolili al African Minerals, privind exploata­rea de minereu de fier în Sierra Leone.

După numirea lui Calder la conducerea African Minerals, acţiunile compa­ni­ei urcau pe parcursul zilei de ieri cu 10%. Evoluţia din ultimul an a fost una pre­ponderent descendentă, iar compania minieră a pierdut o treime din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO