Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai profitabile businessuri de pe bursă: Care sunt companiile care ştiu cel mai bine secretul transformării afacerilor în câştig

Autor: Roxana Petrescu

08.06.2016, 14:45 3507

Două excepţii, Concefa Sibiu şi Oltchim, domină anul acesta topul celor mai profitabile companii de pe bursă, dar aceasta este doar o situaţie temporară. În condiţii normale, companiile din domeniul gazelor domină fără drept de apel profitabilitatea la BVB.

Companiile care au raportat anul trecut cea mai mare marjă netă de profit (calculată ca profit net/cifră de afaceri netă) sunt Concefa Sibiu şi combinatul chimic Olt­chim Râmnicu-Vâlcea, dar cert este că în cazul ambelor com­panii a fost vorba doar despre o situaţie specială şi nicidecum despre o performanţă operaţională de excepţie.

Atât Concefa, firmă de construcţii, cât şi Olt­chim sunt în insolvenţă, dar ambele au trecut anul trecut printr-un porces de anulare a dato­riilor, aceasta fijnd singura explicaţie care a dus cele două com­panii pe culmile profita­bilităţii.

Dincolo de aceste ex­cepţii, cele mai pro­fi­ta­bile companii de pe bursă sunt cele din sec­to­rul gazelor, Transgaz, respectiv Rom­gaz.

Transgaz, compania na­ţională de distribuţie a gazelor naturale, a lucrat anul trecut la o marjă de profit de aproape 31%, în timp ce Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a avut o marjă de 29,5%. Ambele companii sunt controlate de statul român.

Analiza ZF se referă numai la companiile listate pe segmentul principal al Bursei de Valori şi nu a inclus performanţa realizată de Fondul Proprietatea şi de Bursa de Valori Bucureşti întrucât aceste două entităţi nu au o activitate comercială propriu-zisă. De ase­me­nea, în top nu au fost incluse băncile.

Ceea ce se remarcă, din păcate, este că aproape un sfert din companiile listate pe bursă au lucrat anul trecut la o marjă negativă, adică au fost pe pierderi. Totodată, mai bine de ju­mătate din acestea, respectiv 39 de companii, au marje de profit cuprinse între 0% şi 10%, cele mai multe activând sub pragul de 5%.

Marja de profit la care lucrează o companie este unul dintre cei mai relevanţi indicatori ai performanţei economice ai respectivei entităţi  pentru că ea arată abilitatea firmei de a-şi ţine sub control costurile şi de a genera cât mai mult profit din activitatea desfăşurată.

Dincolo de profitabilitatea scăzută a firmelor, Bursa de Valori Bucureşti se mai evidenţiază prin câţiva factori.

Doar nouă companii din cele 75 active pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti au generat anul trecut afaceri de peste un miliard de lei, ringul fiind dominat de firme care nu reuşesc să treacă de 100 de milioane de lei. Potrivit datelor centralizate de ZF, anul trecut doar nouă com­panii listate pe segmentul principal al bursei au reuşit să treacă de un miliard de lei, plutonul „bogaţilor“ fiind format aproape în exclusivitate din companiile active în domeniul energetic. OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, grupul Electrica şi Romgaz sunt careul de aşi al bursei.

Peisajul BVB este astfel o oglindă fidelă a întregului mediu de business local în care o mână de companii fac jocurile şi o armată de mici „soldaţi“ încearcă să supravieţuiască.

Din vara anului 2014, nicio companie nouă nu a mai fost listată la bursă, ultimul proces care a pus piaţa de capital din România pe radarul investitorilor internaţionali fiind listarea Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO