Burse - Fonduri mutuale

Tradeville, prima firmă de brokeraj locală care a făcut pasul în Serbia şi Bulgaria

Mihaela Biciu, directorul general al Tradeville

Mihaela Biciu, directorul general al Tradeville

21.07.2010, 23:42 370

Tradeville, cea mai mare firmă de intermediere autohtonă pesegmentul de tranzacţionare online controlată de firma cipriotăAnnaliesse Investments administrată de Siminel Andrei - şefuloperaţiunilor locale ale fondului de investiţii Broadhurst -, şi-adeschis de curând două firme de brokeraj în Bulgaria şi Serbia cuscopul de a atrage investitorii din aceste ţări pe bursa de laBucureşti.

Este pentru prima dată când o firmă de intermediere locală seextinde pe pieţele din regiune prin constituirea de societăţi deservicii şi investiţii financiare (SSIF).

"Pe viitor avem în vedere dezvoltarea activităţii pe care odesfăşurăm în Bulgaria şi Serbia. Intenţionăm să oferim produseleromâneşti investitorilor de acolo pentru că piaţa româneascăprezintă interes pentru ei. Firma de brokeraj din Serbiafuncţionează de circa şase luni, iar cea din Bulgaria deaproximativ trei luni", a declarat Mihaela Biciu, directorulgeneral al Tradeville.

Dacă brokerii români de-abia acum fac primul pas spre pieţeleexterne, cei străini sunt prezenţi de ani buni pe bursa româneascăprin sucursale locale sau SSIF-uri înregistrate la Bursă. Bulgariide la DeltaStock, spre exemplu, şi-au înfiinţat o sucursală înBucureşti încă de acum trei ani de zile.

Căderea cotaţiilor de pe Bursă şi a rulajelor de tranzacţionarecauzată de criza din ultimii doi ani i-a îndemnat pe brokeriilocali să caute alternative pe alte pieţe, o parte dintre aceştiapunând la dispoziţie românilor instrumente de tranzacţionareexterne cel mai adesea prin plaforme de tranzacţionare online.

BT Securities şi IFB Finwest, de exemplu, au devenit membre alebursei din Viena în vederea reducerii costurilor de tranzacţionarepentru clienţii români, în timp ce alţi brokeri lucrează cuintermediari.

Noul câmp de bătaie al brokerilor: platformele demobil

Tradeville a lansat de curând o platformă îmbunătăţită pentrutranzacţionarea pe telefonul mobil denumită Startrade Mobile, fiindunul dintre puţinii intermediari locali care pun la dispoziţie unastfel de serviciu. Intercapital oferă din 2008 o platformă demobil similară denumită Ktrade Mobile.

"Această platformă îmbunătăţită de tranzacţionare pe mobil seînscrie în strategia Tradeville de a-şi menţine poziţia de lider înRomânia pe tranzacţionarea online. Strategia presupune douădirecţii: lărgirea accesului la Bursă pentru investitori prinplatforme noi şi lărgirea gamei de produse şi instrumente care potfi tranzacţionate", spune Mihaela Biciu.

Noua platformă destinată telefoanelor mobile oferă cotaţii laBVB şi alte pieţe externe, cum ar fi Bulgaria şi Austria,actualizate în timp real, precum şi grafice şi alte instrumente deanaliză.

Firma de brokeraj intenţionează ca într-o lună de zile să ofereşi tranzacţii în marjă pe acţiuni româneşti pentru care împrumutulva fi oferit direct de intermediar.

Potrivit conducerii Tradeville, firma de brokeraj are circa6.000 de clienţi din care jumătate sunt clienţi activi, adică aurealizat cel puţin o tranzacţie în ultimul an. Din aceştia, în jurde 800 au făcut tranzacţii şi pe pieţele externe.

"Circa 95% din clienţii Tradeville tranzacţionează online,acesta fiind şi segmentul nostru ţintă. Clienţii se simt mai însiguranţă când ştiu că pot să tranzacţioneze şi să urmăreascăcotaţiile direct de pe telefonul mobil", a precizat Biciu.

Tradeville ţinteşte clienţii din provincie prinînfiinţarea de noi sucursale

După ce s-a extins pe plan extern, firma de brokerajintenţionează în următoarea perioadă să-şi consolideze poziţia pepiaţa locală prin noi sucursale deschise în teritoriu al căror roleste de a face cunoscute serviciile casei de brokeraj pentruinvestitorii din regiune.

Tradeville şi-a deschis de circa patru luni de zile o sucursalăîn Cluj, piaţă pe care activează doi dintre cei mai mari brokeri deretail autohtoni, Broker Cluj (BRK) şi BT Securities.

Firma de intermediere s-a plasat în 2009 pe locul patru dupăcifra de afaceri între cei mai mari brokeri autohtoni, cu 5,33 mil.lei şi un profit net în creştere de două ori, până la 0,84 mil.lei. Aceasta în ciuda faptului că după tranzacţiile intermediate defirmă cu acţiuni la BVB Tradeville a ocupat abia locul 11 cu unrulaj de 421,2 mil. lei (aproape 100 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO