Burse - Fonduri mutuale

ULTIMĂ ORĂ: Oferta Hidroelectrica pe tranşa investitorilor instituţionali este deja suprasubscrisă, iar în continuare sunt introduse ordine de cumpărare. Au apărut investitori noi care nu au avut niciodată de-a face cu România, în special din SUA

ULTIMĂ ORĂ: Oferta Hidroelectrica pe tranşa...

Autor: Cristian Hostiuc, Liviu Popescu

27.06.2023, 17:49 6242

Oferta de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti aproape că a fost subscrisă integral încă de vineri pe tranşa investitorilor instituţionali, iar acum este deja suprasubscrisă, interesul fiind în continuare foarte ridicat, au spus pentru Ziarul Financiar surse din piaţa de capital.

În piaţă au apărut investitori noi, inclusiv din SUA, care nu au avut până acum nicio legătură cu România, au menţionat sursele citate. “Compania este mare, îndeplineşte criteriile ESG, evaluarea este în piaţă, intră în indicii mari bursieri după listare”, spun sursele.

La preţul maxim de 112 lei din intervalul de listare cuprinse între 94 lei şi 112 lei anunţat de Fondul Proprietatea oferta este 8,8 mld. lei (1,8 mld. euro). Investitorii instituţionali au alocate 66 milioane de acţiuni ceea ce la preţul maxim de 112 lei înseamnă 7,4 mld. lei, iar investitorii de retail au alocate 11,7 milioane de acţiuni adică 1,3 mld. lei.

Consorţiul de vânzare este format din CitiGroup, Erste, Jefferies, Morgan Stanley - în calitate de coordonatori globali comuni. Codeţinători ai registrului de subscrieri sunt BCR, Barclays, Bofa Securities, UniCredit, UBS, Wood.  Intermediari coordonatori sunt inclusiv cei mai mari brokeri de la Bursa de Valori Bucureşti, precum Swiss Capital şi BT Capital Partners, dar şi BRD şi Auerbach.

Pe de altă parte, pe tranşa de 15% a investitorilor de retail, până marţi seară la ora 17:00 erau introduse ordine pentru achiziţia a aproximativ 11,4 milioane de acţiuni în valoare totală de 1,3 mld. lei. Cu alte cuvinte o subscriere în proporţie de 98% din cât au micii investitori alocaţi.

Numărul de ordine introduse de micii investitori până acum se ridică la circa 21.800 de ordine, număr record pentru o astfel de ofertă.

Aşteptările analiştilor sunt ca subscrierile să accelereze spre finalul perioadei cu discount de 3% (joi) şi spre închiderea ofertei (4 iulie). Spre închidere pentru că unii investitori de retail de calibru preferă să intre în ultimele zile ale unei oferte decât să aibă banii blocaţi mai multe zile.

Probabil, ca şi la precedentele listări, băncile vor oferi scrisori de garanţie clienţilor de calibru,  astfel încât aceştia să subscrie cu bani împrumutaţi, adică să plaseze ordine de cumpărare pentru o cantitate de câteva ori mai mare de acţiuni decât le-ar permite banii de care dispun în mod normal.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO