Business Hi-Tech

ANCOM amână cu doi ani alocarea a 7 licenţe pentru acces fix şi mobil la net

ANCOM amână cu doi ani alocarea a 7 licenţe pentru acces fix şi mobil la net

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

25.07.2011, 00:02 380

Autoritatea de reglementare în co­municaţii (ANCOM) a hotărât capro­cedura de selecţie comparativă pentru 7 licenţe naţionale înbenzile de 3,4 - 3,8 GHz, care permit acces fix şi mo­bil lainternet, să fie amâ­nată cu doi ani - până în 2014, faţă determenul pro­pus iniţial în iunie. Ar­bitrul te­le­com nu a oferitmai mul­te detalii în legătură cu mo­ti­ve­le acestei decizii,pre­ci­zând însă că aceasta a fost luată după consultări cuope­ra­torii telecom interesaţi de subiect.

Preţul unei licenţe a fost estimat la sub trei milioane de euro,potrivit datelor Au­to­rităţii Naţionale pentru Ad­ministrare şiReglemen­tare în Comunicaţii (ANCOM).

Concomitent, ANCOM a hotărât pre­lungirea valabilităţiilicenţelor de uti­lizare a frecvenţelor radio acordate la nivelnaţional în banda de frecvenţe radio 3,4 - 3,8 GHz până la 31de­cem­brie 2015. Companiile care au licenţe în aceas­tă bandă defrecvenţe sunt Orange, Vodafone, Idilis, Acces Net, UPC şiSocietatea Naţională de Radiocomuni­ca­ţii (SNR).

Procedura de selecţie comparativă care va avea loc în 2014 se vadesfăşura în două etape: o etapă prealabilă în care ofertanţii vorînainta către autoritate solicitări ferme de intenţie cu privire laachiziţionarea unei licenţe în banda de 3,5 GHz sau a unei licenţeîn ban­da de 3,7 GHz. În a do­uă etapă va avea loc selec­ţiapropriu-zi­să, care va ţine cont de re­zul­tatele primei eta­pe şicare va avea loc nu­mai dacă nu­mărul de soli­ci­tanţi este maimare decât nu­mărul de li­cenţe dispo­nibile în aceas­tă bandă.

"În cazul în care numă­rul de soli­citanţi este mai mic sau egalcu numărul de licenţe disponibile, licenţele se vor acor­da directsolicitan­ţi­lor", con­form da­te­lor ANCOM. Preţul unei li­cen­ţea fost estimat de ANCOM la mai puţin de 3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO