Business Hi-Tech

Fotografia digitala in vacanta: cu pozele cum ramane?

21.07.2004, 00:00 22



Aparatul cu film nu mai are nici o sansa in fata camerei digitale tocmai din cauza usurintei cu care acest aparat face poze demne de profesionistii acestui domeniu.



Acest lucru nu ne scapa insa de o dilema: ce facem in concediu, cand vrem sa facem cat mai multe poze, dar memoria interna a camerei digitale nu este nici de departe de ajuns? Majoritatea digitalelor ofera o memorie de 16 MB, pe care se pot salva cateva fotografii. Acum totul depinde de capacitatea aparatului de realiza fotografii si dorinteleilizatorului. Daca ai un aparat cu camera de 1-2 megapixeli, atunci poti face numeroase poze de mici dimensiuni. Dar daca ai pe mana o camera de 5,1 megapixeli, precum HP Photosmart R707, de ce sa nu profiti de calitatea imaginilor si sa realizezi fotografii care pot fi facute poster? La calitatea maxima, pe un astfel de aparat abia poti face 20 de fotografii. Si atunci care este castigul pentru vacanta?



Tocmai pentru a rezolva aceasta problema, producatorii de aparate digitale au inclus si optiunea de a adauga un card de memorie. Cele mai des utilizate sunt Secure Digital (SD) sau Multimedia Card (MMC), desi exista si zeci de alte variante. Aceste carduri, un pic mai mari decat SIM-ul de la telefonul mobil, au capacitati de 16-32-64 MB, mergand pana cativa GB de memorie. Cu alte cuvinte, problema spatiului de stocare este rezolvata.



Un pasionat de fotografie poate acum sa foloseasca camera digitala la rezolutie maxima, fara sa se teama ca va ramane fara spatiu pentru pozele noi. Pe un card Secure Digital de 512 MB, cu o camera de peste 5 MP, precum HP R707, poti stoca aproximativ 200 de poze la calitate maxima. Se poate face mai bine de o ora de film, pentru cei care doresc acest lucru. Un astfel de card, produs de Viking Interworks, costa aproximativ 150 de dolari in magazinele Tornado Sistems.



Pentru cei care nu planuiesc sa traga atatea cadre, exista si alternative mai la indemana. De exemplu un card MMC produs de Super Talent Flash, cu o capacitate de 256 MB, care poate stoca peste 100 de poze la rezolutie maxima, costa aproximativ 45 de dolari in magazinele Tape Computers.



Nu trebuitat insa ca, orice camera digitala care se respecta poate fi setata sa faca poze de la o rezolutie mai mica. Care nu mai ies poster, dar pot fi printate la o calitate comparabila cu a pozelor iesite de pe film, realizate pe masura 9x13 cm. Daca setam camera sa faca astfel de poze, ar putea stoca 200 pe propria memorie. Si aproape 2.000 pe un card de memorie de 256 MB.



Cu toate acestea, unii au mers si mai departe. Exista destui oameni care merg in vacante exotice, pe insulele tropicale, la safari in desert, in Cuba sau alte asemenea locatii. Sau pur si simplu uita de lume mergand la munte. Ori in acest locatii izolate nu exista nici magazine de unde sa iei carduri suplimentare, nici facilitati pentru printarea pozelor deja facute. Atunci trebuie sa va ganditi dinainte la o solutie de stocare a tuturor acestor poze. Mai ales ca un card de 4 GB costa aproape 1.500 de dolari.



E greu de asemenea in aceste locatii exotice sa iei un laptop cu tine pentru a salva pozele pe masura ce memoriile se incarca. Insa producatorii de camere s-au gandit si la acest lucru. Nikon Coolpix este doar un exemplu in acest sens.



Cu toate astea exista si alternative. Una din ele este Tripper - un hard-disc care poate citi cardurile de memorie. Variana de 20 GB costa peste 200 de dolari. Pentru 80 GB doritorii (probabil cei care au camere de 8 megapixeli) vor plati 360 de dolari. Tripper are avantajul ca este chiar un instrument portabil: merge cu baterii obisnuite.



Exista deja echipamente portabile pentru inregistrarea pozelor pe CD: RoadStor costa 269 de dolari, iar Addonics 235 $ si poate citi si DVD-uri.



Una din solutiile ideale, mai ales pentru pasionatii de muzica digitala, pare sa fie Belkin Media Reader. Acest echipament consta practic intr-un cititor de carduri, care se conecteaza la player pe portul de USB. Astfel imaginile pot ajunge rapid pe hard-discul unui astfel de player, care ajunge pana la 40 GB. Media Reader costa aproximativ 90 de dolari.



A fost facut deja si un conector care leaga toate echipamentele care au porturi USB. Acesta se numeste USB Bridge si costa numai 69 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO