Business Hi-Tech

Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote: Viteza de acces la internet va exploda, dar întrebarea este de unde vom avea bani pentru investiţii în reţele

Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote: Viteza de acces la internet va exploda, dar întrebarea este de unde vom avea bani pentru investiţii în reţele

Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote România

Autor: Adrian Seceleanu

06.11.2012, 20:51 765

Evoluţiile tehnologice vor aduce o creştere exponenţială a vitezei pentru serviciile de date, precum şi noi gadgeturi şi aplicaţii, însă marea întrebare pentru operatorii telecom este de unde vor obţine banii necesari pentru a-şi dezvolta infrastructura, a declarat Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote România, în cadrul unei conferinţe organizate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), unde unul dintre subiecte a fost felul în care va evolua piaţa în următorii ani.

"Marele semn de întrebare legat de evoluţia viitoare a pieţei telecom din România - o piaţă foarte competitivă, cu preţuri foarte mici, este legat de investiţii. Va fi foarte dificil să susţinem investiţiile în reţele", a spus Theocharopoulos, subliniind, pe de altă parte, că în prezent România are una dintre cele mai rapide reţele de acces la net din lume.

Vorbind despre viitorul industriei de comunicaţii, şeful Cosmote - numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, a spus că dezvoltarea va fi în opinia sa jurul a trei elemente cheie. "Văd dezvoltarea şi viitorul bazat pe trei piloni - cum se vor devolta reţelele noastre, cum vor evolua terminalele şi cum se vor dezvolta aplicaţiile pentru reţelele de date. Din punct de vedere al reţelelor este clar că va fi vorba de reţele All-IP. Toate serviciile noastre existente, chiar şi cele tradiţionale, se vor transforma în unele IP (prin internet - n. red.). Asistăm la o cursă a reţelelor mobile şi fixe pentru viteze şi mai mari de transfer al datelor. În România nici nu s-a încheiat bine licitaţia de spectru radio şi deja a început construcţia reţelelor 4G în timp ce la nivelul industriei se discută deja de noi tehnologii pentru reţele mobile şi fixe care să aigure şi mai mari de transfer al datelor. Abilitatea reţelelor de a transporta date va exploda. Acest lucru se întâmplă, aceste tehnologii sunt în pregătire, singura problemă este să găsim banii pentru a investi în aceste reţele", a declarat Theocharopoulos.

În ce priveşte evoluţia telefoanelor mobile, şeful Cosmote estimează că acestea vor câştiga noi funcţii. "În ce priveşte echipamentele, ceea ce vedem acum este o migraţie către smartphone-uri iar credinţa mea este că în câţiva ani va fi foarte greu să mai găseşti un telefon obişnuit, de şcoală veche. Cea mai mare provocare care va exista pentru industrie din punct de vedere al terminalelor este cum vor fi integrate noi funcţionalităţi hardware în terminale - precum chipurile NFC care îi permit telefonului să devină un portofel electronic. A doua mare provocare pentru industrie va fi legată de ecrane - nu spun că în zece ani vom vedea holograme care vor ieşi din smartphone-uri, dar cred că echipamentele vor fi mai mici, şi mai uşor de utilizat. Poate că va exista un singur device, care de exemplu va proiecta imaginile pe o altă suprafaţă care să permită interacţiunea … Cea mai importantă parte este cea a aplicaţiilor, unde eu cred că vom asista la încetinire a dezvoltării. Dacă ne uităm la ce avem după zece ani de implementare a reţelelor 3G şi 4G vedem că singura aplicaţie de succes (killer application) pe care o avem este accesul la internet. În rest, totul este prin internet.

Există multe discuţii despre 4G, dar de fapt 4G nu este altceva decât un nou nivel de dezvoltare al reţelelor, care oferă o viteză mai mare a datelor. Cred că următorul deceniu va fi unul al unor aplicaţii care să fie relevante pentru consumatori pentru că în prezent putem discuta despre multe aplicaţii lansate pe care nu le foloseşte nimeni.

Multe telefoane au în prezent un chip NFC, către care pot fi transferate date care să îl transforme într-un portofel electronic. Vom vedea că industria bancară se va apropia de cea de comunicaţii. De asemenea, am putea vedea cum telefonul va deveni un ID, o metodă de identificare. Pentru că utilizatorii vor merge putea la un ATM sau la un punct retail, care să obţină datele de identificare de pe telefon. Sau poate fi un alt tip de identificare - sau pot fi datele medicale, de exemplu. Pot fi orice date legate de viaţa noastră.

Cred că vom avea un device care se va putea conecta la orice reţele, pe care clienţii îl vor folosi fără să mai fie atenţi dacă acesta este conectat la o reţea fixă sau mobilă. Văd de asemenea industria de entertaiment convergând cu cea de telecomunicaţii în aceste device-uri, prin care vor putea fi accesate toate aceste servicii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO