Business Internaţional

Banca Angliei: Economia Marii Britanii se îndreaptă către cea mai mare recesiune din ultimii 300 de ani

Banca Angliei: Economia Marii Britanii se îndreaptă...

Autor: Eduard Ivanovici

07.05.2020, 14:39 1047

Economia Marii Britanii se îndreaptă către cea mai mare scădere din ultimii 300 de ani din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unei estimări făcute de Banca Angliei, potrivit CNN.

Banca centrală a declarat joi că economia britanică ar putea înregistra o scădere de 14% anul acesta, ceea ce ar reprezenta cea mai mare contracţie anuală din 1706 încoace.

Guvernatorul Andrew Bailey a declarat că va răspunde în funcţie de necesităţi pentru a sări în ajutorul economiei pe măsură ce riscurile coronavirusului continuă să se dezvolte, însă nu a anunţat nicio măsură nouă de stimulare a economiei.

Într-un raport care examinează impactul pandemiei, Banca Angliei a spus că PIB-ul s-a contractat cu 3% în primul trimestru al anului şi ar putea scădea cu până la 25% între aprilie şi iunie, lăsând economia cu 30% mai mică decât cifrele înregistrate în 2019. Între timp, rata şomajului va creşte probabil până la 9%.

Banca centrală se aşteaptă la o recuperare rapidă în 2021, însă nu a detaliat subiectul, ceea ce implică faptul că relaxarea treptată a măsurilor de distanţare socială şi implementarea unor stimulente fiscale „semnificative” sunt în strânsă legătură cu „evoluţia pandemiei şi cu felul în care vor răspunde guvernele, gospodăriile şi afacerile”.

Economiştii din cadrul Commerzbank, una dintre cele mai mari bănci din Germania, au spus că se aşteaptă ca recuperarea economică să se mişte într-un ritm mai lent. Exemplele oferite de istorie sugerează o pierdere de lungă durată a output-ului şi o rată a şomajului care se va menţine la niveluri ridicate.

Marea Britanie are peste 200.000 de cazuri confirmate cu coronavirus şi peste 30.000 de oameni au murit din cauza bolii. Există speculaţii conform cărora restricţiile de circulaţie, care au fost implementate la începutul lunii martie, ar putea fi ridicate începând cu ziua de luni, însă momentan nu s-a ajuns la o decizie în acest sens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO