Business Internaţional

Banca Angliei se teme ca economia sa nu cada in recesiune

01.05.2008, 20:22 10

Banca Angliei trebuie sa "adopte masuri dure" si sa reduca urgent rata dobanzii de referinta pentru a evita o posibila recesiune, spune David Blanchflower, strateg in cadrul bancii, citat de Bloomberg.
"Ne aflam in fata unui risc real ca Marea Britanie sa intre in recesiune, fiind necesare masuri dure pentru a preintampina aceasta situatie" a declarat Blanchflower.
"Politica monetara, dupa parerea mea, este in continuare restrictiva, si trebuie sa luam masuri rapide in sensul unei relaxari a acesteia", a adaugat el.
Comentariile lui Blanchflower indica o diferenta semnificativa intre opiniile acestuia si cele ale celorlalti opt strategi din cadrul Bancii Angliei. In timp ce guvernatorul Mervyn King a declarat recent ca inflatia va depasi cel mai probabil pragul oficial de 3%, Blanchflower spune ca rata ar putea scadea sub pragul inferior de 1%, in conditiile incetinirii cresterii economice si declinului pietei imobiliare.
King a declarat in fata legislatorilor ca rata inflatiei, situata la nivelul de 2,5% in luna martie, "ar putea" depasi limita de 3%, cresterea acesteia fiind alimentata de costurile energiei si alimentelor.
Rata se mentine peste pragul de 2%, de mai bine de o jumatate de an. Daca aceasta va devia cu mai mult de un punct procentual de la tinta, guvernatorul este obligat prin lege sa trimita o scrisoare guvernului in care sa explice in detaliu ce masuri intentioneaza sa ia banca centrala in incercarea de a readuce rata inflatiei sub control.
Banca are in fata o sarcina dificila in conditiile in care incearca sa tina sub control riscurile ca inflatia
sa-si accelereze cresterea, dar si factorii care ameninta cresterea economica, a mai adaugat King.
"Efectele crizei pietei de creditare incep sa se faca simtite din ce in ce mai acut", a declarat Blanchflower. Vor fi necesare noi reduceri de rate pentru a preintampina o scadere "dramatica" a preturilor locuintelor, a mai spus acesta.
Banca si-a redus rata dobanzii de referinta de trei ori din decembrie pana acum, aceasta ajungand la nivelul de 5%.
La ultima sedinta a bancii, strategii s-au impartit in trei tabere, in conditiile in care majoritatea au votat pentru o reducere de un sfert de punct, doi dintre acestia s-au pronuntat pentru mentinerea ratei la acelasi nivel, iar Blanchflower a sustinut necesitatea unei reduceri mai ample.
"In Marea Britanie, vom asista la o scadere economica substantiala, o reluare a cresterii ratei somajului, o crestere redusa a salariului real si la o reducere a cresterii consumului determinata in primul rand de scaderea considerabila a preturilor locuintelor", a declarat Blanchflower.
Blanchflower, care lucreaza si in cadrul National Bureau of Economic Research, arata ca economia britanica urmeaza o cale similara celei urmate de economia americana, care "se afla clar in recesiune". "Nu s-a produs o decuplare a celor doua economii", a mentionat Blanchflower.
Cresterea costurilor de finantare a determinat bancile britanice sa-si retraga cele mai bune oferte de credite ipotecare, ceea ce ameninta sa amplifice cel mai pronuntat declin al pietei rezidentiale din 1992 incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO