Business Internaţional

Bancile germane vor incepe curand sa faca echipe

05.02.2004, 00:00 13



In Germania, o tara cu numeroase institutii financiare, concentrarile par din ce in ce mai mult de neevitat, in conditiile in care performantele bancilor stau sub semnul mediocritatii.



Totusi, autoritatile ar prefera incheierea unor aliante pe plan national, fata de eventualele oferte publice de cumparare din partea unor institutii financiare straine, scrie publicatia franceza Le Monde.



Intre zvonurile care vorbesc despre fuziuni, rascumparari sau oferte publice de cumparare care ar implica cele mai mari patru banci private (Deutsche Bank, HypoVereinsbank - HVB, Commerzbank si Dresdner Bank - filiala a asiguratorului german Allianz) si apelurile tot mai dese ale autoritatilor care cer regruparea institutiilor financiare, inca nu se stie sigur daca anul 2004 va sta sub semnul consolidarii sistemului bancar german.



Cu cele 2.300 banci ale sale, fata de cele aproape 1.000 in Franta si 350 in Marea Britanie, peisajul bancar german este in prezent cel mai fragmentat din Europa. Este organizat pe trei piloni, bine separati: institutiile publice (banci regionale sau "Landesbanken" si casele de economii), cooperativele de credit si institutiile financiare private. In ciuda specificului fiecarei institutii si a dificultatilor intalnite in tranzactiile anterioare, asa cum s-a intamplat cu preluarea de catre Allianz a Dresdner Bank, presiunile se acumuleaza: rentabilitatea este foarte scazuta, consecinta a situatiei economice precare din ultimii trei ani si a intreruperii politicii de expansiune, caderile pietelor financiare, pierderile masive si gestiunea discutabila a institutiilor publice precum WestLB si Bankgesellschaft Berlin.



Suspendarea garantiilor acordate de stat bancilor regionale, masura impusa de autoritatile de la Bruxelles, ar trebui sa aduca si mai mult pesimism in randul sectorului bancar. Mai nou, un alt jucator pe aceasta piata se face simtit: Postbank, filiala Deutsche Post, care va fi listata la bursa in toamna acestui an si care a cucerit vreo zece milioane de clienti.



In Germania exista sase agentii la 100.000 de locuitori, fata de patru in Franta si doua in Marea Britanie. O data cu criza, a inceput si restructurarea. Marile institutii private au renuntat la politicile lor generoase din punct de vedere social si luand masuri pentru eficientizarea activitatii. Primele patru banci private ale Germaniei au anuntat desfiintarea a peste 40.000 de locuri de munca. deutsche Bank si-a externalizat activitatile informatice, cele care vizeaza achizitiile si executarea operatiunilor, si in acelasi timp a vandut si o parte din activele imobiliare.



"Indreptarea atentiei bancilor asupra activitatilor lor de baza este abia la inceput", spune Friedrich von Metzler, asociat la banca Metzler.



Urmarea logica ar fi concentrarea tot mai mare a sistemului bancar, in conditiile in care prmele patru institutii financiare detin o cota de numai 20% din piata clientilor privati. In Franta, primele sase grupuri atrag 80% din depozite.



"Structurarea sectorului bancar pe trei categorii este cu siguranta un dezavantaj, deoarece nu permite nici unei institutii sa ajunga la o dimensiune comparabila cu institutiile din alte tari", este de parere Metzler.



In scenariile analistilor apare destul de des "o eventuala cooperare" intre Commerzbank si o mica banca regionala, SchmidtBank. Desi Commerzbank este de zece ori mai puternica, operatiunile celor doua institutii se pot completa, deoarece SchmidtBank este prezenta acolo unde rivalul sau aproape ca lipseste, adica in Bavaria, Saxonia si Turingia.



Pierre Richard, cel care a realizat prima fuziune transfrontaliera din Europa, cand a luat nastere grupul franco-belgian Dexia, considera ca "bancile germane nu vor putea impiedica lansarea unor oferte din partea institutiilor straine. El sustine insa ca bancile franceze, de exemplu, nu prea au incredere in potentialul sectorului bancar german, despre care crede ca "prezinta o rentabilitate scazuta si o mare concentrare a riscurilor, in conditiile in care au expuneri prea mari pe segmentul de corporate".



Aceeasi parere o are si Samuel Theodore, responsabilul cu sectorul bancar european al agentiei de rating Moody's: "Sistemul bancar german seamana cu cel francez al anilor '70: nerestructurat si foarte faramitat". Theodore estimeaza ca transformarea va fi "lenta si prelungita", iar ca prezenta institutiilor financiare straine se va face simtita abia intr-o a doua etapa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO