Business Internaţional

BCE: Criza din Grecia este principala ameninţare pentru stabilitatea băncilor din zona euro

 BCE: Criza din Grecia este principala ameninţare pentru stabilitatea băncilor din zona euro

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

15.06.2011, 21:44 794

Extinderea crizei datoriilor dinGrecia în sectorul bancar din zona euro reprezintă cel mai marerisc la adresa stabilităţii financiare a regiunii, avertizeazăBanca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg.

"Grecia poate avea un efect decontagiune. Din acest motiv, suntem împotriva oricăreirestructurări prin reevaluarea în scădere a datoriilor elene sau aoricărei implicări a sectorului privat care să conducă la uneveniment de credit (incapacitate de respectare a unor obligaţiifinanciare) sau de rating", a declarat Vitor Constancio,vicepreşedinte al BCE, la prezentarea raportului semianual albăncii privind stabilitatea financiară.

Criza datoriilor din zona euro s-aacutizat, investitorii anticipând într-o măsură tot mai mare căGrecia nu va putea să îşi respecte obligaţiilefinanciare.

Riscul de pierderi pentru bănciledin zona euro care deţin obligaţiuni suverane elene a urcat, dupăce Standard&Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu treitrepte, la nivelul "CCC", cel mai redus din lume.

"Zona euro se confruntă cu osituaţie dificilă, care rezidă în cea mai mare parte dininterconectarea crizei datoriilor suverane şi situaţia din sectorulbancar", se arată în raportul BCE.

Din cauza implicaţiilor foartepericuloase ale restructurării datoriilor suverane pentru ţararespectivă, inclusiv pentru sectorul său bancar, este necesară oîmbunătăţire hotărâtă a indicatorilor fundamentali", afirmăinstituţia financiară.

BCE şi Germania au opinii diferiteîn privinţa implicării investitorilor privaţi în susţinereaGreciei, ale cărei datorii au atins anul trecut 143% dinPIB.

Germania vrea ca investitoriiprivaţi să aibă o implicare mare în susţinerea Greciei, darConstancio a reiterat că BCE este în favoarea unui plan prin caredeţinătorii privaţi de obligaţiuni să accepte numai voluntarrostogolirea datoriilor.

Abordarea BCE este modelată dupăIniţiativa de la Viena, care a reprezentat o componentă cheie aacordurilor de împrumut dintre Fondul Monetar Internaţional şiUngaria, România, Letonia şi Serbia.

Potrivit planului, marile grupuribancare active în regiune s-au angajat public să-şi susţinăsubsidiarele din statele respective prin rostogolirea finanţărilorşi asigurarea de capital suplimentar în caz denecesitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO